Недимовић: Субвенције за пољопривредну механизацију

Министар пољоприведе и заштите животне средине Бранислав Недимовић рекао је данас на Тари да ће пољопривредницима бити омогућене субвенције за пољопривредну механизацију

кроз регулисану процедуру у складу са новим Законом о пољопривреди.

"Нама је важно да развијамо оне који могу да праве додату вредност и мислим да је то добар корак напред", рекао је Недимовић отварајући 13. сајам фармера на Тари.

Недимовић је ученицима сајма указао да на нову праксу која је према његовим речима боља од прошлогодишње.

"Када поднесете профактуру, ми ћемо донети решење којим одобравамо да у наредном периоду, у зависности од разговора са колегама који се баве трговином - да ли ће то бити рок од 90 или 120 дана, да вам дамо могућност да у том року набавите механизацију и да након тога само доставите рачун и ми вам извршимо исплату процентуално у складу са правилником", рекао је министар.

То, је како је навео, поштеније него прошле године, када смо имали ситуацију "да ви стално конкуришете и никад не знате да ли ћете добити у зависности од тога да ли има новца или нема".

"То је била лоша пракса", навео је он.

Недимовић се освнуо и на нови Закона о пљопривреди који је усвојен децембру, указујући да је он морао да иде по хитној процедури у парламенту како би се утврдиле ИПАРД процедуре.

"Нема хитније ствари која је требало да се уради како бисмо отклонили брокирајуће факторе и како би већ ове године могли да добијемо акредитацију за ИПАРД", рекао је Недимовић, упознајући фармере и са другим активностима којима се отклањају препреке за приступ ИПАРД фондовима.

Он је најавио да ће се ИПАРД структура налазити у објекту преко пута СИВ-а, у некадашњој згради "Србија шума".

"Намерни смо да у априлу позовемо екстерне ревизоре и пробамо да завршимо читаву ствар до јуна, а у августу или септембру да имамо први позив који се тиче набавке трактора, механизације која је неопходна, као и оне опреме која је потребна за прерађивачку индустрију", навео је министар.

Он је указао да су спремна решења за продају земље странцима и да ту неће бити никавих проблема, већ да ће напротив бити на корист наших произвођача.

Према његовим речима, остало је да се дефинишу рокови колико ће дуго неко морати да има пребивалиште или регистровану фирму у Србији.

"Ти рокови неће бити краћи од пет а ни дужи од 10 година", прецизирао је он.

Што се тиче управљања пољопривредним земљиштем, Недимовић је указао да је пре неколико дана донет Правилник који се тиче давања у закуп пољопривредног земљишта, тако да се први пут неће примењивати дикретно само Закон него дефинисане процедуре.

На тај начин ће бити омогућено, како је навео, давање пољопривредног земљишта у закуп на дужи временски период.

У зависности од врсте делатности то ће бити од четири до осам година, или од 10 до 30 година, напоменуо је министар.

Што се тиче инвестиција, Недимовић је указао да министарство инсистира на оним инвестицијама где се прави додата вредност за прерађивачку индрустрију.

Најавио је и да ће решити проблем пензијског и инвалидског осигурања за пољопривреднике, тако што ће се њиве обавезе дефинисати у зависности од површина које имају и делатности којом се баве, односно економском вредношћу која се прави.

"Договорио сам са пореском управом да се видимо у среду и идеја нам је да зауставимо принудне наплате и нађемо начин како да се регулишу стари дугови и да се утврди начин обавезног пензијског и инвалидског осигурања", нагласио је он.

Помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Марко Ровчанин истакао је да нема јаке пољопривреде без јаког села.

"Нама управо јесте циљ да нашем пољопривреднику у Војводини испред секретаријата пружимо руку - а то радимо управо низом мера које се огледају у конкурсима које ми током целе године спроводимо", рекао је Ровчанин.

Он је указао да је овогодишњи буџет за пољопривреду већи за пола милијаде од прошлогодишњег, као и да су усвојене мере у циљу јачања сточарства, ратарства, воћарства, старт ап кредита, противградних мрежа и друге.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести