Атанацковић: Минималац да расте колико напредује привреда

БЕОГРАД: Унија послодаваца Србије (УПС) сматра да минималну зараду треба повећати онолико колико привреда напредује, односно колико расте бруто друштвени производ, каже почасни председник УПС Небојша Атанацковић.
tekstilna industrija, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Он је, уочи почетка преговора између Владе Србије, послодаваца и синдиката о минималцу за следећу годину, за Танјуг телевизију рекао да би реалније било говорити о повећању од шест одсто, односно за 2.000 динара, него о 10 одсто или 3.000 динара, колико најављују представници државе.

Атанацковић наводи да УПС сваке године пре почетка преговора анкетира своје чланство и да те анкете показују да око 65 одсто послодаваца сматра да минималну зараду треба повећати.

Сматрају, међутим, да то повећање не би требало да иде искључиво на њихову штету, већ да послодавци од државе добију умањење својих обавеза када је реч о плаћању пореза и доприноса на плате.

Многи послодавци реално нису у стању да значајно, рецимо за 10 одсто, колико држава најављује повећање минималца, повећају плате, а да не добију неку компензацију, каже Атанацковић.

На питање да ли се са представницима владе разговарало о висини те компензације, он је рекао да са Министарством финансија није било разговора на ову тему, али да се очекује да уследе наредног понедељка.

Атанацковић је навео да је, према ономе што се већ чуло од представника државе, сасвим сигурно да ће олакшица бити и навео да је председник Србије Александар Вучић најавио да ће неопорезиви део зарада бити повећан са 18.300 на 19.300 динара, као и да ће доприноси на плате бити умањени.

Према његовим речима, нереални су и захтеви синдиката који подразумевају да минималац износи колико и потрошачка корпа.

Атанацковић је као сасвим реално оценио да ће и овога пута три стране тешко доћи до консензуса и да ће опет Влада Србије пресећи и одредити висину минималне зараде.

Притом је као мало вероватну навео могућност да синдикати прихвате предлог државе о минималцу од 35.000 динара, а као вероватнију истакао да послодавци прихвате овај предлог под условом да компензација у виду смањених дажбина на плате буде одговарајућа.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести