Бесплатни киловати за више корисника

Након измена и допуне Уредбе о енергетски угроженом купцу, које су на снази од јуче, више потрошача биће у прилици да део потрошене струје користи бесплатно.
д
Фото: Dnevnik.rs

Сви грађани који примају новчану социјалну помоћ и дечји додатак олакшице за струју могу добити аутоматски, а новина је и да ту олакшицу могу користити подстанари.

Да подсетимо, Уредба о енергетски угроженом купцу донета је да би се најсиромашнијим грађанима Србије олакшало плаћање трошкова за струју и природни гас и на снази је већ неколико година. Приликом њеног увођења било је процењено да ће се за погодност да део потрошене струје и природног гаса користе бесплатно јавити више од 300.000 домаћинстава, али је број оних који су то право и искористили много мањи. Тако је ове године право да део потрошене струје користи бесплатно остварило око 75.000 најсиромашнијих грађана Србије, а ове године из буyета је одвојено око 1,05 милијарди динара за покриће трошкова електричне енергије и природног гаса које они могу да потроше без накнаде.


Олакшице за струју

Они који имају право да део енергената троше бесплатно углавном се одлучују да ту погодност искористе при плаћању електричне енергије. Разлог је у томе што се право на потрошњу дела киловата без плаћања може оставарити сваког месеца током целе године, док олакшица за природни гас важи само током грејне сезоне, односно шест месеци.


Повећан је износ прихода који је услов за добијање олакшица при плаћању електричне енергије. За једночлано домаћинство, које месечно без плаћања може да потроши 120 киловата, лимит месечног прихода је 14.258 динара, док је за домаћинство с два и три члана, и право на бесплатних 160 киловата, граница 20.600 динара. Четворочлано и петочлано домаћинство може месечно без плаћања да потроши 200 киловата, уколико је месечни приход до 27.255 динара, док је за домаћинство са шест или више чланова, које може бесплатно месечно да потроши 250 киловата, лимит приход до 34.275 динара.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести