Брнабић и ММФ: Остаје пројекција раста од 3,5 одсто

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић састала се данас са делегацијом ММФ на челу са Јан Кес Мартејном, који је истакао да упркос успоравању светске економије ММФ неће смањити пројекцију раста Србији за 2019. годину и да сматра да је могуће достићи раст од 3,5 одсто.
brnabich_mmf_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Саговорници су се сагласили да је добар модел да пензије расту у складу са тзв. "швајцарском формулом", и то од 1. јануара 2020. године.

Мартејн је истакао да је то добар и одржив модел, с обзиром на то да се пензије по њему усклађују у односу на раст плата и инфлацију.

Брнабић је да делегацијом ММФ разговарала о спровођењу активности у оквиру актуелног програма „Policy Coordination Instrument” (PCI).

Мартејн је похвалио реформе које спроводи Влада Србије и истакао да се активности из актуелног програма спроводе у складу са предвиђеним роковима.

Он је посебно похвалио реформу Пореске управе која је у току, затим процес проналажења стратешког партнера за Комерцијалну банку, као и формирање новог Сектора за праћење фискалних ризика у Министарству финансија.

Председница Владе је истакла да је сигурна да ће бити достигнут раст од 3,5 одсто, с обзиром на то да се у другој половини године индустрија опоравља, те да се очекују високе стопа раста у трећем и четвртом кварталу, наводи се у саопштењу.

Она је такође рекла и да је забринута због глобалног успоравања економије, те да на Србију највише може да утиче успоравања раста у Немачкој и Италији, с обзиром на то да су те земље најважнији спољнотрговински партнери Србије.

Како је истакла, због тога је важно да домаћа економија постане што отпорнија на спољне факторе.

Брнабић је истакла да се следеће године очекује отварање нових фабрика, јачање производње, те да очекује да ће све то да утиче на додатно јачање индустрије.

Она је рекла и да сматра да је реално достићи стопу раста од четири одсто следеће године, те да је важно да се у будућности економија заснива на иновацијама, ако влада жели још већи раст у годинама које долазе.

Брнабић је рекла да је у том смислу веома важна ИТ индустрија, и да је извоз у тој области удвостручен у последње три године.

Аранжман ПЦИ одобрен је Републици Србији у јулу 2018. године и трајаће до јануара 2021. године.

Реч је о нефинансијском аранжману, који има саветодавну улогу и превасходно је оријентисан на спровођење структурних реформи.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести