Цене нафте пале више од 2,0 посто

ТОКИО/СИНГАПУР: Цене нафте су наставиле да се повлаче спустивши се за више од 2,0 одсто, јер инвеститори поново анализирају процене ризика од рецесије и потражње за горивом због подизања камата у великим економијама.
nafta pumpa
Фото: pixabay.com

Нафта Брент за јулску испоруку (фјучерс уговори) пала је за 2,5 долара или 2,3 одсто, на 109,22 долара за барел, а америчка сирова нафта WTI је појефтинила за 2,6 долара или 2,7 процената, на 103,46 долара по барелу, јавља Ројтерс.

Цене оба међународно референтна типа нафте су ослабиле за чак три долара по барелу у раним јутарњим сатима на азијском трговању, након пада од око 3,0 процента на претходној сесији, спустивши се на најнижи ниво од средине маја.

Тржишта нафте су под притиском јер су инвеститори забринути да ће повећање америчких каматних стопа зауставити економски опоравак и пригушити потражњу за горивом, каже Казухико Саито, главни аналитичар компаније Фуџитоми Секјуритиз.

Додаје да су амерички и европски хеџ фондови распродали своје позиције уочи завршетка другог квартала, што такође "хлади расположење инвеститора“. Према његовој процени, WTI нафта би могла да падне испод 100 долара по барелу у САД пре празника 4. јула.

Аналитичари брокерске компаније Хаитонг Фјучерс објавили да би у ближој будућности могло да дође до повећања понуде јер има „све више података који доказују да је снабдевање руском сировом нафтом мање погођено санкцијама него што је већина људи раније процењивала".

Руски председник Владимир Путин изјавио је у среду да је Русија у процесу преусмеравања своје трговине и извоза нафте ка групи земаља у развоју БРИКС-а након увођења западних санкција према Москви због напада на Украјину.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести