Да ли је штедња у рубљама добра идеја?

БЕОГРАД: Упркос санкцијама, рату, политичким и економским сломовима, рубља је јака и стабилна валута и не пада јој вредност, па су светски економски стручњаци у претходном периоду, у неколико наврата, саветовали да је једна од бољих опција за грађане штедња управо у овој валути. 
rublja/YT
Фото: Youtube Printscreen

Међутим, према писању портала К1.инфо, они који су евентуално и пробали у претходна два месеца да "купе" рубљу, били су непријатно изненађени, јер чак и оне мењачнице у Србији које су годинама радиле откуп и продају руског новца, то више немају у својој понуди. 

- Већ два месеца банка са којом сарађујемо не да нам могућност да тргујемо рубљама. Повремено нас грађани питају за откуп руске валуте, али нажалост нисмо у могућности да им то омогућимо - кажу у једној познатој београдској мењачници. 

 Секретар Удружења банака Србије Владимир Васић каже за портал К1 инфо да је живот у Србији везан за динар, евро и долар, те да мали број грађана вероватно и размишља о штедњи у рубљи.

Како каже, банке и овлашћени мењачи на нашем тржишту могу, али и не морају, да обављају откуп и продају руских рубљи за динаре и то је ствар комерцијалне политике, односа понуде и тражње одређене валуте, као и других фактора који нису повезани са ратом у Украјини, већ искључиво са банкама. 


Најбоље штедети у динарима

У Удружењу банака Србије саветују грађане Србије да је тренутно најисплативија штедња у динарима:

- Каматне стопе су у динарима знатно веће у односу на штедњу у девизама, а приход од динарске штедње се не опорезује. Такође, када штедите у домаћој валути немате губитке приликом замене новца, јер су ваша примања у динарима, навели су у Удружењу за портал К1.инфо.


 У Народној банци објашњавају да су мењачки послови у Србији регулисани Законом о девизном пословању и дефинисани као послови куповине од физичких  лица и продаје тим лицима ефективног страног новца и чекова који гласе на страну валуту.

Како додају, чланом 39. истог закона  прописано је да мењачке послове у Републици Србији могу да обављају банке и резидент, привредни субјект који мењачке послове обавља на основу посебног закона којим се уређује његова делатност, као и резиденти, односно правна лица и предузетници који имају овлашћење НБС за обављање мењачких послова.

 Оно што је занимљиво јесте да грађани који желе да ураде тзв. "замену", то могу да учине само кроз мењачки посао, тако што би извршили продају, рецимо, рубље за динаре, а затим за добијене динаре изврше куповину друге валуте.

НБС сваког радног дана објављује на свом веб-сајту преглед података о минималном износу динара који банке плаћају при откупу ефективе, односно максималном износу динара који банке наплаћују при продаји ефективе, у којем су доступни подаци о банкама које тог дана купују од физичких лица и продају физичким лицима руску рубљу за динаре и подаци о минималним износима динара које банке плаћају при откупу, односно максималним износима динара које банке наплаћују при продаји ове валуте, пише у саопштењу. 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести