Дизел скупљи седам, бензин око три и по динара за месец дана

БЕОГРАД: Цене горива у Србији, у последњих месец и по дана, порасле су три до скоро седам динара у зависности од врста деривата, па је тако бензин скупљи 3,35 динара, евродизел 6,54 а ауто-гас 6,76 динара.

Разлог за поскупљење на пумпама је тај што је барел нафте почетком октобра отишао на 86 долара. С оваквим ценама на пумпама евродизел је у Србији међу најскупљим у региону, пише Политика.

Скупље се точи само у Грчкој и Албанији, док се бензин налази међу земљама с јефтинијим дериватима.

Ако се погледа структура цене горива код нас, јасно се види да су државна захватања  и даље већа него што је компанијска цена, наводи лист. 

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, каже да је тачно да држава више зарађује на литри горива од самих произвођача, те да је проблем у великом оптерећењу цене на пумпама.

Тако се по свакој литри горива већ више година издваја 2,6 динара за обавезне резерве, а њих нема - каже он и додаје да не очекује да ће у наредном периоду доћи до додатног скока цена деривата. Дефинитивне санкције према Ирану ступају на снагу 4. новембра. Како би спремно дочекале ову ситуацију земље ОПЕК-а су се већ договориле како да обезбеде недостајуће количине црног злата, тако да се ни у том смислу не очекују додатни поремећаји на берзама, каже Мићовић.  

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести