Добре вести из Народне банке Србије: ПАДАЈУ КАМАТЕ ЗА СТАМБЕНЕ КРЕДИТЕ, ЕВО И КОЛИКО

БЕОГРАД: Рате кредита ће захваљујући одлуци Народне банке Србије о каматним стопама на стамбене кредите бити умањене у распону од 10 до преко 25 одсто, изјавио је данас Танјугу генерални директор Сектора за контролу пословања банака у НБС Дарко Стаменковић.
1
Фото: screenshot / Youtube /Novo jutro

Најновија одлука Извршног одбора НБС о каматним стопама на стамбене кредите физичким лицима, према речима Стаменковића, садржи три елемента, од којих је први умањење заустављања раста каматних стопа, други ограничавање каматних стопа на ове кредите у наредних 15 месеци, а трећи омогућавање превремене, делимичне или потпуне отплате свим корисницима стамбених кредита без накнаде. Одлука се односи на кредите са променљивом каматном стопом, чији уговорени износ не прелази 200.000 евра, а према подацима Народне банке Србије у нашој земљи тренутно има око 160.000 корисника стамбених кредита.

Укупан износ ових кредита у јулу је био 588 милијарди динара, а око 85 одсто тог износа односило се на кредите са променљивом каматном стопом.

„Када је реч о умањењу каматне стопе на кредите са променљивом каматном стопом, у наредних 15 месеци, дакле до краја 2024. године, одлука предвиђа да ће се у тих 15 месеци примењивати каматна стопа од 4,08 одсто. То за кориснике конкретно значи да ће се у односу на тренутни ниво, а просечна пондерисана каматна стопа на нивоу банкарског сектора тренутно је 6,3 одсто, рате умањити за 10 до 25 и више процената, што зависи од износа тренутне каматне стопе и од преосталог рока доспећа кредита”, рекао је он за Танјуг.

Истакао је да ће изузетно за кориснике који су кредит узели након 31. јула 2022. године, а при узимању кредита уговорили већу иницијалну променљиву камату, каматна стопа бити умањена на ниво те иницијалне уговорене променљиве каматне стопе која је кориснику наведена у почетном плану отплате коју је добио од банке приликом уговарања кредита.

„У вези са новим кредитима који буду узимани након ступања на снагу ове одлуке, Народна банка Србије је увела ограничење да у наредних 15 месеци за кредите са променљивом каматном стопом фиксна маржа не може да буде већа од 1,1 проценат. Након тога банка примењује каматну стопу коју уговори и дефинише уговором са корисником а за кредите са фиксном каматном стопом, уговорена каматна стопа не може да буде већа од 5,03 одсто”, истакао је Стаменковић.

Према његовим речима Народна банка Србије ће контролисати и проверавати да ли банке поштују и примењују одлуку НБС, а банке су дужне да у складу са одлуком НБС од 1. октобра обавесте кориснике о застоју у расту камата, о смањењу каматне стопе на ниво који је прописала НБС, као и да их обавесте о тренутку и начину престанка тог застоја у расту каматаних стопа. Објашњавајући чиме је мотивисана одлука НБС, Стаменковић је рекао да је НБС у претходном периоду пажљиво пратила ситуацију и развој пре свега на међународном тржишту, где је дошло до раста еурибора.

„Тај раст је резултат пооштравања монетарних услова од стране Европске централне банке услед инфлаторних притисака у Европској унији због чега је дошло до значајнијег раста рата стамбених кредита, при чему су појединим корисницима рате порасле и преко 50 одсто”, навео је он. Да не би дошло до повећања проблематичних кредита и у циљу очувања финансијске стабилности, али и заштите корисника финансијских услуга, Народна банка Србије односно њен Извршни одбор, на челу са гувернерком  Јоргованком Табаковић, проценио је да је ово прави тренутак да се предузме наведена мера, закључио је Стаменковић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести