Евро на најнижем нивоу према долару од новембра 2020.

СИНГАПУР: Долар је остао данас на највишем нивоу у текућој години након јачања протеклих дана, а упоредо су порасли и приноси на америчке државне дужничке хартије због бојазни инвеститора да ће Федералне резерве (ФЕД) почети да повлаче стимулативне мере у време када глобални раст успорава.
evri novac
Фото: www.freeimages.com

Евро је пао на 1,1657 долара, на најнижи ниво од новембра 2020, док је доларски индекс, који прати вредност америчке валуте према корпи шест главних ривала, порастао на 11-месечни максимум од 93,891 поена, извештава Ројтерс.

Јапански јен, који је осетљив на раст америчких приноса, будући да веће стопе могу да привуку финансијске токове из Јапана, потонуо је на 18-месечни минимум од 111,685 јена за долар, након чега се делимично опоравио на 111,47.

Током трговања, јен готово да није реаговао на избор Фумија Кишиде за лидера владајуће јапанске Либерално демократске партије (ЛДП), који је тиме практично осигурао да ће постати следећи премијер те земље.

Британска фунта, која је у уторак пала због забринутости везаних за економске последице несташице гаса и опште јагме за горивом, наставила је силазни тренд спустивши се на најнижи ниво према америчкој валути од 1.3505 долара.

Приноси на хартије од вредности САД-а последњих дана су у успону због све изгледнијег смањења програма економских подстицаја пре краја године и изгледа да ће висока инфлација потрајати дуже него што се првобитно мислило. Принос на референтне 10-годишње државне обвезнице је незнатно спласнуо данас, али је на нивоу од 1,5132 процента и даље за око 20 базних поена у порасту од почетка недеље.

Истовремено, расту и цене енергије због нервозе на тржиштима у вези са привредним растом Кине, који је сада изложен ризику како због посрнулог грађевинског дива Еверграндеа, тако и због рестрикција електричне енергије које погађају производњу.

Кинески јуан је до сада показао отпорност упркос јачању долара, али је данас посустао након што је јапански државни пензиони инвестициони фонд саопштио да неће куповати кинеске државне обвезнице чак и након њиховог укључивања у главни индекс.

Индекс валута МСЦИ за тржишта у успону претрпео је током ноћи најоштрији пад у последње три недеље, а наставио је да тоне и данас на једномесечни минимум.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести