Газде за десет одсто већи минималац уз олакшице

НОВИ САД: С обзиром на то да се већ овог месеца настављају преговори социјалних партнера о новој минималној цени рада у наредној години, Унија послодаваца Србије је прошлог месеца спровела истраживање ставова послодаваца по питању висине минималца.
radnici posao balaban
Фото: Ж. Балабан

Минимална цена рада, у оквиру Социјално-економског савета, треба да буде усаглашена до почетка наредног месеца, а уколико сагласности не буде, одлуку ће донети Влада Србије. Резултати УПС-ове анкете показују да се ставови послодаваца у великој мери разликују.

Наиме, док привредници из сектора текстилне индустрије и трговине сматрају да нема основа за раст минималне цене рада, газде из прерађивачког сектора сматрају да минималац треба повећати, али за проценат за који буду растерећени порези и доприноси на зараде.

Простора за раст зарада, показују резултати анкете, има највише код послодаваца који послују у Београду или у Војводини, док је најмање очекиван раст зарада код газда у источној и јужној Србији, где свега десет одсто анкетираних послодаваца сматра да је могуће повећати минималну цену рада.

По добијеним одговорима, 46 одсто привредника има позитиван став према расту минималне цене рада, од чега 22 процента раст условљава умањењем пореза и доприноса или увећањем неопорезивог дела зараде. Позитиван став су у највећој мери заузели привредници из сектора микро и малих привредник друштава, док је свега 30 одсто великих и средњих компанија, а највише страних инвеститора.

Предложени износ минималне цене рада се креће у распону од 160 до 300 динара по радном часу, али је највећи број привредника предложио раст од десет процената уз пореске олакшице.


Премало...

У анкети Уније послодаваца Србије учестовало је десет великих компанија, 18 средњих предузећа, по 33 мала и микро и шест предузетника. Како се наводи у анализи истраживања УПС-а, власник једног микропредузећа из Војводине написао је коментар: „Минимална цена је одавно срамно мала. Ко и како може да живи с 25.000-27.000 динара? Да ли је неки министар-посланик-послодавац то пробао?”


Ваља подсетити на то да је, иако се још увек нису водили званични разговори о минималној цени рада у наредној години, Савез самосталних синдиката Србије изразио очекивања да минимална цена радна буде на нивоу 85 или 90 одсто минималне потрошачке корпе, односно између 31.000 и 32.000 динара. Тренутно је минимална цена радног сата у Србији 155 динара, што је месечно око 27.000, док је цена минималне потрошачке корпе достигла готово 37.000 динара.

Иначе, од 2010. године до данас минималац је повећаван седам пута. За ову годину повећан је десет одсто, а у 2017. шест. Но, протеклих неколико година социјални партнери нису успевали да на седницама Социјално-економског савета постигну договор о висини минималца па је одлуку доносила Влада Србије.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести