ПАПРЕНО НА ПИЈАЦАМА; ЦЕНЕ РАНОГ ПОВРЋА ВРТОГЛАВЕ: Ево која је цена паприке из Турске, а колико кошта наш краставац

Поврће које смо научили да једемо у летњим месецима увелико се продаје на пијацама и маркетима и до потрошача је стигло из домаћих пластеника и из увоза.
а
Фото: Dnevnik.rs

На најпрометнијој Футошкој пијаци у Новом Саду поврћа има подједнако домаћег и страног.

Паприка бабура и црвена стигла је до нас из увоза, Грчке и Турске, и продаје се 400 динара за килограм.

Парадајза и краставаца има и нашег и увозног.

Зелена салата и ротквице, по 50 динара веза, потичу из наше пластеничке производње и, по речима повртара из Будисаве Саве Јандрића за „Дневник”, сезона овог поврћа из пластеника се завршава ускоро.

24 године није била овако блага зима за поврће
Фото: Dnevnik.rs

- Салату и ротквицу продајемо дуже од месец дана и за неколико дана ће пластеници бити празни од рода из затвореног простора, али зато стиже приспела салата са отворених поља - казао је Јандрић.


Највише увозимо парадајз

Колико смо поврћа из пластеника увезли прошле године још се не зна, али подаци Привредне коморе Србије показују да смо у 2022. години купили на страним тржиштима 170.000 тона поврћа и из пластеника и са отвореног и за то платили око 155 милиона евра. - Највише смо куповали парадајза и за њега потрошили око 21 милион евра. што је 14 одсто од укупне вредности увоза - казао је за „Дневник” др Ђорђе Војновић са Пољопривредног факултета у Новом Саду. Како је је навео, нема званичних података о томе колике су домаће потребе за раним поврћем, ни колики је обим домаће производње у затвореном простору, јер је домаћем тржишту потребно и рано и средње рано поврћем. Али је, у сваком случају, наша производња у пластеницима недовољна.


Једино млади црни лук није доспео из пластеника већ са отвореног простора због благе зиме.

- Јесенас је посејан по њивама и баштама. Зима је била најблажа у односу на протекле 24 године колико се бавим производњом поврћа у пластеницима и зато младог лука има већ дуже време са отвореног простора. Веза кошта 50 динара, а да је гајен у пластеницима сигурно би био скупљи.

Фото: Dnevnik.rs

Јандрић напомиње да су домаћи повртари гајили и млади црни лук у пластеницима, током зиме, али је тај лук продат.

50 динара веза зелене салате

Наш саговорник истиче да ће већина наших повртара тек сада кренути да расађује у пластенике краставце и паприку бабуру и црвену и крајем маја и почетком јуна изнети пред потрошаче. То је, наглашава, знатно раније него када паприка и краставци стижу са њива.

Фото: Dnevnik.rs

- Краставаца има доспелог за брање у нашим пластеницима, али недовољно да се подмире домаће потребе па се на тржишту продаје и увозни из Северне Македоније и Грчке. Килограм на пијацама кошта око200 динара - навео је Јандрић. - Сада имамо пристиглу расаду краставаца и тај род ће бити пред купцима за 40 до 45 дана. Само ретки повртари греју пластенике и то је разлог зашто домаће паприке, краставаца али и парадајза и тиквица немамо више. Већина која се бави производњом поврћа у пластеницима само их догрева да би добили расаду - објаснио је Јандрић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести