ИДЕ ГАС Од 1. новембра виша цена гаса за 10 одсто, друго поскупљење ове године

БЕОГРАД: Савет Агенције за енергетику (АЕРС) је на данашњој седници дао сагласност да се од 1. новембра повећа цена природног гаса у јавном снабдевању за 10,0 одсто и износи 4,54 динара по киловат сату без пореза и такси, односно 5,02 динара по киловат-часу са порезима и таксама.
gas plin pix
Фото: Pixabay.com

АЕРС је саопштила да је Савет Агенције дао сагласност на одлуке органа управљања 31 јавног снабдевача о новим ценама природног гаса за јавно снабдевање, које ће се примењивати почев од 1. новембра.

Како је наведено, просечна цена природног гаса за све купце који имају право на јавно снабдевање по регулисаним ценама, утврђена на основу максимално одобреног прихода и предвиђених количина природног гаса за продају купцима на јавном снабдевању у Србији, је виша за 10,0 одсто и износи 4,54 дин/kWh без пореза и такси (односно 5,02 дин/kWh са порезима и таксама).

Сагласност Агенције објављује се у Службеном гласнику РС и на интернет страници Агенције.

И након ових корекција, просечна цена природног гаса за јавно снабдевање у Србији (без такси и пореза) и даље је једна од најнижих у Европи, наведено је у саопштењу.

То ће бити друго поскупљење гаса ове године, с обзиром да је гас од 1. маја поскупео за 10 одсто, када и струја за осам одсто.

Цена гаса са порезом је тада повећана на 4,55 динара по киловат сату, а цена струје на 13,31 динар са порезом.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести