ИНФЛАЦИЈА УСПОРАВА, ЦЕНЕ ПОПУШТАЈУ, АЛИ... Неки производи и даље СКУПЉИ код нас него преко границе! Гувернерка НБС прозвала МОНОПОЛИСТЕ: Знате ли колика је МАРЖА на шећер?

Раст цена је успорен и инфлација ће се у другој половини године вратити у границе циља – на око три одсто, кажу у Народној банци Србије (НБС).
market novcanik
Фото: pixabay.com/Dnevnik

Истичу да би инфлација већ у фебруару требало да се спусти на пет и по процената. Очекују и бржи раст буто домаћег производа, до краја године три до четири одсто.

Инфлација краткорочно може некоме да користи, али дугорочно свима штети. После неизвесности коју је донела у протекле две године, сада успорава, а економска очекивања расту.

У границе циља од три плус минус један и по одсто, инфлација ће се највероватније вратити средином ове године. Крајем године ће се, затим, приближити централној вредности циља – што је ниво око кога ће се кретати у средњем року, истиче Јоргованка Табаковић, гувернерка НБС.

Све се врти око хране

Томе су, каже, највише допринеле мере Народне банке, али и успоравање инфлације у свету и пад тражње. Пресудно је, ипак, утицала пољопривреда, односно храна.

Цене поврћа су од јула до децембра кумулативно смањене за 16,1 одсто. Такође, цене у оквиру базне инфлације су у првој половини 2023. расле за 4,2 одсто, а у другој половини за 2,4, објашњава за РТС Саво Јаковљевић, директор сектора Истраживања у НБС.

Истиче да у другој половини године у свим компонентама и структури имамо пад доприноса и раста, што су фактори који су утицали на смањење инфлације.

Монополи, марже и уговори

На старо питање како то да су неки производи у другим земљама јефтинији, гувернерка кривца адресира на монополе, марже и ексклузивне добављачке уговоре.

Неко ко је склопио ексклузивни уговор, тешко да ће се повући с тржишта где је монополиста, не дозвољавајући конкуренцију. Знате ли колика је маржа на шећер, што уопште није оправдано. А ко се прозива – произвођач шећера, наводи Табаковићева.

Униформне цене је каже нерално очекивати, али би реално било да њих одређује конкуренција.

Реална је, каже, и прогноза да ће се уз приземљену инфлацију потрошња опоравити и уз инвестиције, приватне и државне, до краја године погурати укупан раст привреде на 3,5 процента.

Дневник/РТС

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести