Ивковић: НБС очекује нагло снижавање инфлације наредне године

БЕОГРАД: Вицегувернер Народне банке Србије (НБС) Ана Ивковић изнела је данас на панелу „Да ли је инфлација транзиторна или је дошла да би остала?“ на 22. Београдском економском форуму да је две трећине износа инфлације у Србији последица преливања светских цена енергената и хране на наше тржиште и да се наредне године може очекивати њено снижавање.
s
Фото: Youtube Printscreen

„Убрзан пад инфлације очекујемо наредне године и враћање у очекиване вредности 2024. године“, изнела је она током дискусије. Објаснила је да је инфација настала пре рата у Украјини, након пандемијске кризе, када је дошло до наглог повећања тражње на светском тржишту, коју понуда није могла да прати, па је дошло до проблема са санбдевањем, а да је након тога украјинска криза додатно погоршала ситуацију.

„Већина централних банака је процењивала да је криза краткорочна, али је након почетка рата у Украјини криза постала трајнија“, рекал је Ивковић. Она је истакла да пораст цене енергената и хране у свету са 65 до 70 процената утичу на домаћу инфлацију.

„Не видимо са стране тражње инфлаторне притиске, што се дугује реакцији кроз монетарну политику НБС-а, а наше тржиште није прегрејано и динар је остао стабилан и у време када је у марту и априлу владала паника у свету“, истакла је Ивковић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести