Јануарске пензије расту 5,9 одсто

НОВИ САД: У складу са Законом о пензијском и инвалидском осигурању, од 1. јануара 2021. године усклађују се 5,9 одсто све пензије и остала права из пензијског и инвалидског осигурања која исплаћује Фонд ПИО.
penzioneri, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

По изменама Закона о ПИО из децембра 2019. године, усклађивање пензија се спроводи једном годишње, почев од пензије за јануар 2020. Параметри који се користе за одређивање процента усклађивања су кретање просечне зараде, без пореза и доприноса, и кретање потрошачких цена, који имају пођеднак удео у формули за усклађивање.

По подацима Републичког завода за статистику о кретању просечне месечне зараде, без пореза и доприноса, и о кретању потрошачких цена у Републици Србији за период јул 2019 – јун 2020. године у односу на период јул 2018 – јун 2019, усклађивање пензија за јануар 2021. године износи 5,9 процената.

По речима директорке Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Драгане Калиновић, Финансијским планом Фонда ПИО за 2021. годину обезбеђено је 708,8 милијарди динара за редовну исплату пензија и новчаних накнада.


Исплате од 2. до 10. фебруара

Пензије за јануар, усклађене за 5,9 одсто, исплаћују се у фебруару 2021. године, по следећој динамици: пензионерима самосталних делатности јануарске пензије биће исплаћене 2. фебруара на текуће рачуне, а истог дана почиње исплата на кућне адресе и на шалтерима испоручних пошта; пољопривредним и војним пензионерима исплата јануарских пензија почиње 5. фебруара на текуће рачуне, а истог дана почиње исплата на кућне адресе и на шалтерима испоручних пошта.

Исплата пензије за јануар за пензионере из категорије запослених почиње 9. фебруара исплатама на кућне адресе и на шалтерима испоручних пошта, а 10. фебруара уплатом на текуће рачуне у пословним банкама.


Осим редовне исплате увећаних пензија, у 2021. години наставља се исплата, такође усклађеног, новчаног износа као увећања уз пензију у висини до пет одсто од износа пензије. Сви корисници који примају новчани износ као увећање уз пензију, наставиће да га примају и у 2021. години, као и нови корисници чија пензија од 1. јануара 2021. године износи до 37.954,68 динара. Корисници би требало да знају да је обезбеђен новац за сигурну исплату пензија и осталих права из пензијског и инвалидског осигурања за 2021. годину.

У структури финансирања расхода Фонда, наставља се тренд повећања учешћа прихода од доприноса, који су планирани у висини од 568,6 милијарди динара (78,5 одсто) и смањења учешћа трансфера из буyета, који су планирани у висини од 153,29 милијарде динара, односно 21,2 одсто.

Учешће прихода од доприноса у структури финансирања Фонда враћа се на првобитни узлазни тренд, наглашава директорка Калиновић.

Е. Д. Н.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести