Језера, бање и реке су Панонско море

Генерација млађих пензионера и оних који ће тек одложити радну књижицу навикла је да одмор проводи на мору још у време када су синдикална одмаралишта на Јадрану била закон.
Belocrkvanska jezera  Foto: belacrkvato.org
Фото: Белоцркванска језера Фото: belacrkvato.org

Данас им је у шпицу сезоне на морској обали превише топло, а и превише далеко. Радо би они из града током најтоплијих дана у години. У Војводини се може летовати доста повољно, међутим, нема правих понуда. У агенцијама у војвођанским градовима туристе који пожеле Палић или белоцркванска језера гледају бело и нуде им да направе посебну резервацију. Зато се у Војводини летује углавном преко интернета и сајтова за резервацију смештајних капацитета.А има да се понуди много лепих ствари.

30 евра дневно за летовање у Војводини

Најпознатије туристичко место у Војводини свакако је Палић. Ко жели у луксузни „Гранд” хотел, то је 66 евра. Више него упола јефтиније је у пансиону „Бела каза”. Два госта бораве по 30 евра, а свако од њих може да доплати 2,5 евра дневно за доручак. Четворочланој породици треба у „Гранд” хотелу 1.320 евра за десет дана боравка плус бар још од 50 до сто евра за ручак и вечеру.У варијанти најскромније исхране, то је око 1.700 евра. Од забаве им остаје шетња јер језеро није за купање. У пансиону „Бела каза ” четири одрасле особе то би коштало 759 вера. Ту  би могли да се провуку с 1.000 евра уз остале трошкове. Тај пансион има базане па гости могу да пливају, и то бесплатно.

У Белој Цркви такође има језера, лепих и чистих, у којима се може лепо пливати. Пецање је такође једна од опција, а и цене су повољније од оних на Палићу. Пансион „Лагуна” нуди смештај по 20 евра дневно за две особе. Доручак је шведски сто, који се доплаћује два евра. Десетодневни одмор за четворочлану продицу где су сви старији од 12 година стаје 440 евра. Ванпансионска потрошња је ту доста повољна па се и с 50 евра плус по особи може провести. То је аранжман који би у пакету могао бити око 800 евра.

10.400 динара за породицу у бањи

Бање у Војводини још чекају на туристички развој. Сада је ту више лечилишта него одмаралишта. У хотелу у бањи „Јунаковић” пансион је по особи 2.600 динара, а боравак с доручком 2.000. Испада да четворочлана породица ту може боравити десте дана за 10.400 динара. То је повољно, а гост добија и лекарски преглед и на доласку и на одласку гратис, као и купање на бањском компелексу базена.

Ко жели да крстари Дунавом, за ову годину је, бар за Војводину, закаснио. Регата коју већ дуго организују „Воде Војовдине” је већ испловила. За десет дана обићи ће Дунав и канале у Тителу, Зрењанину, Србобрану, Кулпину, Клеку. Осим домаћих чамyија и бродара, ту су и они из Француске, Чешке, Словачке, Мађарске, што говори о томе да прави дунавски туристички програм тек чека да буде понуђен.


Излети нису баш јефтини

Коме мањка пара за цело десетодневно летовање, може се одлучити за једнодневни излет. Али то је далеко до тога да буде yабе. Тако се у Војводини нуди излет Пупиновим путем с темом „Од Идвора до светског врха”, а цена је 1.450 динара – за четири особе то је 5.800. У понуди је и излет у Горње Подунавље. Обилази се Бачки Моноштор, који рекламирају као европски Амазон. Осим тога, излетници ће видети тврђаву у Бачу и Сомбор. Цена по особи је 2.690 динара, или 10.760 за четири особе. У оба случаја исхрана се организује самостално.


Предност Војводине је што су ту дестинације много ближе од мора па се пут плаћа око хиљаду динара по особи, а ако се иде аутомобилом, може да изађе и мање.

Војвођански туризам ће у наредном периоду развијати и паори. Трећа мера из ИПАРД програма Европске уније намењена је за развој сеоског туризма па ко ту види шансу, већ може да почне да се припрема. За сада смо тек код прве мере.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести