Кафеџије траже смањење ПДВ на 10 одсто

НОВИ САД: Скупштина пословног удружења хотелско угоститељске привреде- Хорес, уз разумевања актуелног економског тренутка у којем се налази република Србија и положај угоститељске привреде која бележи динамичан раст друштвеног бруто производа, предлаже смањење стопе ПДВ-а на услуге хране и пића у хотелима, ресторанима и баровима с 20 на 10 одсто.
kafic kafe
Фото: pixabay.com

Нижа стопа ПДВ-а у угоститељству је једна од кључних, односно најважнијих мера која је донета у контексту раста и развоја туристичког сектора, што је препознала и ЕУ и објавила директиве 2009/47/ЕС и 2006/112/ЕС које говоре у прилог нижим стопама у хотелијерству, а које користе њене чланице, као и земље које планирају да то постану.

Угоститељство непосредно због високог нивоа радне интензивности значајно утиче на запосленост у Републици Србији.

Као привредни систем који у ширем смислу не обухвата само сектор хотелијерства, угоститељства и туристичког посредовања, него и трговину, саобраћај, пољопривреду и прехрамбену индустрију, туризам снажно посредно утиче практично на све привредне гране у Републици Србији о чему сведоче бројна истраживања домаћих и страних економиста, чинећи ову грану значајним генератором развоја.

Угоститељи подсећа, у свом саопштењу, да је стопа ПДВ-а на услуге смештаја у Републици Србији 10 одсто, што је на нивоу просека у Европској yнији, али је стопа ПДВ-а на храну и пиће знатно виша. Водеће туристичке земље су давно препознале овај потенцијал, па је чак стопа ПДВ-а у ресторанима и кетерингу у Француској, Шпанији, Италији, Пољској, Холандији, Кипру од 5 до 10 одсто.

У случају смањења стопе ПДВ-а на услуге хране и пића с 20 на 10 одсто, тј. изједначавања са стопом ПДВ-а на услуге смештаја, десио би се низ позитивних промена у грани.   

Даља улагања у угоститељство би била још атрактивнија, како за домаће, тако и за стране инвеститоре. Ниска профитабилност сектора би се подигла, што би отварало даљи простор за инвестиције.

Раст улагања би водио у потребу за новом радном снагом, претежно младих људи које упошљава угоститељство. Ниже стопе ПДВ-а би помогле у борби против сиве економије и увођења ове зоне у регуларно пословање, као стратешком опредељењу Владе Републике Србије.

Сматрамо да би овакав потез био исправан и дугорочно исплатив како за државу, тако и за грађане и привреду.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести