Пореска: Затварање угоститељских објеката под лупом

Затварање угоститељских објеката је мера која није популарна и она ће у наредном периоду ићи под лупу, изјавио је данас Ненад Кртолица из Сектора за контролу Пореске управе Србије.

Кртолица је, на радном састанку у Унији послодаваца Србије (УПС) са представницима угоститеља и потрошаца, нагласио да се ова мера никада не изриче на ад хок бази, као и да је у основи рада Пореске управе - превенција.

Он је указао на велики значај оваквих састанака, наводећи да је циљ Пореске управе да сарадња са угоститељима буде што боља и да им Управа стоји на располагању.

Председник УПС-а Небојша Атанацковић се заложио за одређивање блажих казни угоститељима у случају прекршаја, успротививши се мери привремене обуставе вршења делатности, због које, како каже, долази до обуставе промета, а самим тим се остаје и без пореза.

Атанацковић је предложио да се угоститељима најпре одреде новчане казне, и да се додатно уреде прописи у тој области.

"Неопходно је да се у посредовању те ствари уреде на један цивилизован начин и да сви будемо у истој позицији. Порез мора да се плаћа. То је обавеза која је неопходна", истакао је председник УПС-а.

Председник Удружења потрошача Србије Горан Паповић рекао је да се то Удружење годинама залаже за уређење инспекцијског надзора, оценивши да је "потребан озбиљнији надзор, као и већи број инспектора".

наводећи да у Војводини постоје само четири туристичка инспектора, Паповић је подсетио да је Пореска управа Србије недавно расписала конкурс за пријем 100 пореских инспектора.

Проблем је и у томе што, како каже, огроман број прекршаја оде на суд, где се  предмети развлаче годинама и на крају застаре.

"Најбољи вид казне за кршиоце прописа је мандатна казна, помоћу које се пуни буџет, а потребно је и увођење прекршајног налога који се односи на Закон о заштити потрошача", истакао је Паповић.

Директор Пословног удружења хотелијера и угоститеља Србије (ХОРЕС) Георгије Генов је изјавио да 150 чланова тог удружења, хотелијера и ресторатера, има доста проблема и да је тешко пратити све прописе.

Он је навео да се готово свим законима, почев од регулатива за плаћање пореза па до прописа за заштиту животне средине, предвиђа мера затварања објеката.

"Ми се залажемо за повећање финансијске казне, али никако за затварање објеката", исктакао је он, додајући да доста питања остаје отворено и да је потребан стални дијалог са представницима државног апарата.

Председник удружења угоститеља из Ниша Митић Бојан каже да затварање једног угоститељског објекта на 60 дана значи и његово трајно затварање, називајући такву меру репресивном политиком.

Осим представника угоститеља из Ниша, одакле је и потекла ова иницијатива за дијалог са представницима надлежних државних органа, састанку су присуствовали и угоститељи из Војводине и Београда.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести