Кркобабић: Пензије ће од ове године више пратити раст плата

БЕОГРАД: Председник Партије уједињених пензионера Србије Милан Кркобабић, који је и министар за бригу о селу, каже да поздравља једнократна давања пензионерима, али да очекује да се ове године промени формула за усклађивање пензија и да она буде повољнија по пензионере.
milan krkobabic
Фото: Tanjug, arhiva

Он истиче да је то основни захтев ПУПС-а, као странке која се залаже за бољу позицију пензионера у друштву.

Поправљање швајцарске формуле је нужно. Постоји мој договор о томе са председником Србије Александром Вуцићем. Он је и на седници главног одбора наше странке рекао да подржава концепт да пензије прате плате, уз ограду да ће се трудити да то праћење буде максимално, каже Кркобабић за Танјуг.

Објашњава да то значи да би пензија, на пример, пензионисаног учитеља требало да расте као и плата његовог колеге који ради, ако не сасвим, онда да тај раст буде што приближнији.

Кркобабић наглашава да је што се пензионерског стандарда тиче, најстаријима најважније да им примања стижу на време што је сада случај, али да им и помоћ коју су добијали од државе лане и добиће опет у фебруару, много значи.

Ова помоћ је посебно важна зато што је она вид бриге државе о најстаријима, додатна помоћ за њих, јер се та средства не исплаћују из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, каже Кркобабић.

Наглашава да је ова помоћ нарочито добродошла за оне с најнижим примањима, као што су пољопривредни пензионери, који ће са 20.000 динара помоћи колико им ускоро следује од државе, практично добити дуплу пензију.

На питање да ли су пензионери задовољни својим положајем у друштву, степеном укључености у друштвена збивања или се осећају препуштенима самима себи, саговорник Танјуга каже да су они задовољни једнократним давањима која добијају, али да посебно инсистирају на делу који се везује за лично достојанство.

Људи који су у пензији желе да имају све садржаје као и они који су активни, дакле и културне и спортске, да учествују у свему и активно доносе одлуке. Тај облик друштвеног стандарда је изузетно битан и држава ће ту, што са централног, тако и са локалног нивоа, морати више да делује, наводи он.

Када је реч о конкретним областима у којима би то деловање требало да се појача, издваја помоћ геронтодомаћица, за чим је нарочито изражена потреба у великим градовима.

Потребно нам је више геронтодомаћица и радићемо на повећању њиховог броја, а то је у надлежности локалних самоуправа. Неопходно нам је и више клубова пензионера, јер неко ко има релативно ниску пензију не може да посећује скупа места, каже Милан Кркобабић.

Додаје да би побољшању друштвеног стандарда и бољем осећају најстаријих помогла већа доступност културних садржаја, чему би допринели попусти за позоришне представе, филмске пројекције и слично, затим програма за рекреацију, одлазака у бање и слично.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести