Мали: Повећање минималца бар за десет одсто

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће минимална цена рада бити повећана бар за десет одсто и да ће држава у већој мери испунити захтеве запослених, односно синдиката, него послодаваца.
noavc pare
Фото: pixabay.com

Став послодаваца је да се минимална цена повећа за 5-6 одсто и да су то реалне могућности привреде, док синдикати траже да се она повећа за најмање 20 одсто.

Биће више како запослени кажу, синдикати, а не како очекују послодавци и биће минимум двоцифрено већа минимална цена рада и ове године, рекао је Мали на округлом столу на тему минималне цене рада у Савезу самосталних синдиката Србије.
Када се, како је рекао, погледају реално сви економски параметри, нема основа да то повећање износи више од 5-6 одсто, али када се узме у обзир социјално и политичко стање - има.

Он је додао да ће повећање минималне цене рада бити бар дупло веће од пет одсто.

Напоменуо је да су се многе ствари промениле у односу на ситуацију од пре пет година и да су данас сви макроекономски подаци добри.

Свима је циљ да задржимо тек остварену финансијску стабилност, рекао је Мали и подсетио да су прошле године повећане како минимална цена рада, тако и плате и пензије и да се и ове године говори о томе.

Он очекује да ће на седници Социјално-економског савета 10. септембра изаћи са конкретном минималном ценом рада.

Рекао је и да се више мора улагати у образовање јер велики број младих људи одлази из Србије.

Подсетио је да је Србије прошле године била прва у свету по страним директним инвестицијама и да је за пет година отворено више од 200 нових предузећа и фабрика у којима је запослено 60.000 људи.

Ми сада причамо о томе да ли ће повећање минималца бити 10 до 12 одсто и о томе да је стање у јавним финансијама стабилно, а пре неколико година ситуација није била таква, рекао је Мали.

Он је додао да политика владе није политика ниских зарада, и да ако се наставе овако добри трендови може се говорити о посечној плати од 500 евра у децембру ове године, а да онда она расте у јануару и фебруару.

Мали је казао и да је циљ да се смањи стопа незапослености, да дође што више инвеститора, да плате расту онолико колико економија то дозвољава, а самим тим побољша животни стандард.

Ако будемо ишли са повећањем плата до 15 одсто за неке, то није мало, ако се узме у обир да смо прошле године имали повећање 7 до 12 одсто, рекао је он.

Мали је рекао да ће увођење платних разреда омогућити фер однос у распону плата код различитих занимања и да платни разреди нису усмерени према повећању плата, већ управо на адекватан однос међу платама.

Он је додао да ће сви пензионери добити 5.000 динара до краја године.

Министар рада Зоран Ђорђевић рекао је да би минимална цена рада требало да се повећа али у реалним оквирима, те да није реално да се она повећа на 38.000 динара, како су првобитно предлагали синдикати.

Напоменуо је да је прошле године 6.500 људи из Србије отишло из земље, а за првих шест месеци ове године још 3.000.
Ђорђевић је рекао да је доста посла пред Владом Србије и да се бори за повећање плата, пензија, унапређење инфраструктуре...

Пензионери и други радници очекују то од нас. Такође, суочени смо са проблемом економских миграција, а узрок томе није само материјални положај. Боримо се да се смањи број незапослених, а и демографска слика је веома лоша, рекао је Ђорђевић.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да је за три године раст минималне зараде износио 26 одсто, односно девет одсто сваке године, што је врло задовољавајуће.

Он је међутим додао да је висина минималца и даље релативно ниска и да минималну зараду мању од нас имају само у Албанији и Бугарској.

Како каже, у Србији је од 2008. до 2018. она порасла у износу од 100 евра.

С друге стране, Орбовић је рекао да плате расту много спорије и да су за три године порасле 16, 8 одсто.

Такође указао је да се мало говори о потреби послодаваца да се смање оптерећења на зараде и поручио да би требало пружити им помоћ.

Орбовић је подсетио да је сврха минималне зараде да се исплаћује у предузећима која имају проблема са пословањем, док данас има потпуно другачију улогу односно прима је 350.000 људи.

Орбовић је казао да је добро што је став свих учесника социјалног дијалога да постоји потреба да се миималац повећа.

Председник Уједињених гранских синдиката (УГС) "Независност" Зоран Стојиљковић навео је неколико аргумената за повећање минималца, међу којима је и да се достигне минимална потрошачка корпа.

Председник Уније синдиката послодаваца Милош Ненезић истакао је да сваки прави послодавац настоји да адекватно плати радника, али да, имајући то у виду, треба да има и профит.

Он је истакао да је веома важно побољшање привредног амбијента, који утиче и на смањење административних и бирократских процедура.

Он је рекао да је Унија послодаваца прва изашла са предлогом за побољшање минималне зараде имајући у виду услове рада и привредни амбијент и дала предлог да то буде шест посто.

Он је упитао зашто се одлуке које се доносе консензусом на седници Социјално економског савета не спроводе и додао да 15 закључака остало неспроведено у дело.

Представници синдиката указали су на данашњем округлом столу да Србију масовно напуштају грађани у потрази за боље плаћеним пословима, да има послодаваца који не исплаћују ни миминалац, да велики број грађана живи на граници сиромаштва, и упитали да ли ће цена рада бити реално процењајена будући да су цене неких животних намирница порасле.

Такође се једно од питања односило на то када и колико ће бити повећане плате запосленима у комуналним предузећима.

Министар Мали је одговорио да, без обзира на одлуку Владе, питање стања и ситуације у комуналним предузећима зависи од локалних власти.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести