Мали: Приоритет мања незапосленост и веће плате

БЕОГРАД: Министар финансија Србије Синиша Мали каже да ће приоритети у наредном периоду бити даљи пад незапослености, која је сада на историјском минимуму и износи 11,3 одсто, али и повећање плата у Србији. 
mali, tanjug
Фото: Синиша Мали, фото: Танјуг архива

Плате су и даље ниске, али идемо ка томе да оне расту, рекао је Мали на седници Скупштине Србије и додао да у том смислу охрабрују инвестиције попут оне у Зрењанину (Есекс) где ће нето плата износити 90.000 динара. 

Он је подсетио да су у предлогу буџета за 2019. годину предвиђена средства за повећање плата у јавном сектору, као и за повећање пензија,наводећи да ће и минимална цена рада од 1. јануара бити већа. 

Мали је рекао да плате из године у годину расту и да је просек у првих осам, девет месеци био 420,7 евра и указао да је прошле године просечна плата била 394 евра, а годину дана раније 374 евра. 

Полако се плате у Србији подижу. Нисмо задовољни, али нам је приоритетни циљ да смањимо незапосленост и повећамо плате, рекао је министар. 

Према подацима Републичког завода за статистику, незапосленост у Србији и трећем кварталу износила је 11,3 одсто, док је стопа запослености у истом периоду износила 49,2 одсто, а у последње четири године запослено је 370.000 људи, рекао је Мали.

То је сјајна вест и обавеза да наставимо истим темпом, додао је Мали. 

Наводећи да су највеће стопе запослености забележене у Шумадији, западној Србији и београдском региону, Мали је рекао да је Влади Србије сваки део земље важан и да ће најављена инвестиција у РТБ Бор од 1,5 милијарди долара променити исток Србије.

Министар је најавио да ће се у том делу земље радити на побољшању инфраструктуре и додао да се очекује велика промена - да исток поново буде локомотива развоја Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести