Међународна агенција за енергетику: У 2022. просечна цене нафте 79$

ЛОНДОН: Међународна агенција за енергетику (ИЕА) подигла је прогнозирану цену нафте Брент за 2022. годину на просечних 79,40 долара за барел, уз напомену да би цена овог типа нафте, која је у октобру достигла трогодишњи максимум, могла да буде нижа ако се повећа глобална производња "црног злата".
nafta pumpa
Фото: pixabay.com

Просечна цена Брента за ову години процењена је на 71,50 долара по барелу, додаје се у извештају ове агенције, која ретко даје процене о ценама нафте, преноси Ројтерс.

У прошломесечном извештају, ИЕА је предвиђала просечну цену Брента за 2022. годину на 76,80 долара по барелу, а за текућу годину на 70,40 долара.

Иначе, просечна годишња цена нафте је последњи пут била изнад 80 долара 2014.

ИЕА, са седиштем у Паризу, сматра да би повећање испорука у наредном периоду већим делом требало до дође из Сједињених Држава.

Упркос штети од урагана који је крајем августа погодио главни нафташки производни и извозни центар САД-а, обалу Мексичког залива, америчка производња је, како се објашњава, прошлог месеца учествовала с једном половином у повећању глобалне производње нафте.

У месечном извештају ИЕА се, ипак, констатује да се америчка производња нафте, и поред пораста, неће вратити на нивое пре пандемије до краја следеће године, при чему ће идуће године имати 60-процентни удео у укупним испорукама из земаља изван групе ОПЕК+.

Залихе нафте у индустријским складиштима у земљама Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) пале су у септембру за 51 милион барела на најнижи ниво од 2015. године, и биле су за 250 милиона барела испод петогодишњег просека. Прелиминарни подаци о октобарских залихама наговештавају благи пораст.

Глобална потражња за нафтом јача због наглог раста потрошње бензина и опоравка међународних путовања, будући да све више земаља поново отвара границе, додаје ИЕА.

Упозорава, међутим, да би повећање броја случајева корона вируса у Европи, слабија индустријска активност и високе цене нафте могли да утичу на осипање потражње.

ИЕА је задржала пројекције раста потражње за нафтом на 5,5 милиона барела дневно за 2021. годину и на 3,4 милиона барела дневно за 2022.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести