Најсиромашнијима јефтинија струја, гас и даљинско грејање

НОВИ САД: Најсиромашнији грађани Србије већ неколико година имају могућност да део потрошене електричне енергије или природног гаса користе бесплатно, а по свему судећи право на олакшице моћи ће да остварује и за коришћење даљинског грејања.
električar, strujomeri Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Ова могућност предвиђена је новим Законом о енергетици, који би ускоро требало да буде усвојен. Да би неко домаћинство добило могућност да део енергената користи бесплатно, мора стећи статус енергетски угроженог купца. Како би онима којима је таква помоћ заиста неопходна она била и доступна, предвиђено је и да се поједностави процедура за стицање статуса енергетски заштићеног купца.

Средства за субвенционисање трошкова енергената, које енергетски угрожени купци користе бесплатно сваке године издвајају се из буџета. Ове године је за енергетски угрожене грађане планирано 1.300.000.000 динара, што је мање него прошле године, када је за ову намену било намењено 1.560.000.000 динара, али је слично износу који је био издвојен 2019. године.

Највећи број оних који стекну статус енергетски угроженог купца олакшицу користи за плаћање струје. Разлог је у томе што се при плаћању струје рачун умањује сваког месеца, а за природни гас само током грејне сезоне, односно шест месеци. Треба рећи и то да они који стекну статус енергетски угроженог купца могу без плаћања да троше део само једног енергента - или струје или природног гаса, а да ли ће се с том праксом наставити за сада се још увек не зна, јер то какве ће промене донети нови закон, ко ће имати право да бесплатно користи део енергената, колико ће умањење износити и када ће моћи да се користи, биће познато када то буде регулисано одговрајућим прописима.


Годишње се пријави око 80.000 домаћинстава

Од како постоји могућност да се део потрошене електричне енергије и природног гаса користи без плаћања, годишње се за ту бенефицију није пријављивало више од 100.000 домаћинстава, што је далеко мање од онога што се процењивало приликом увођења ове олакшице, односно доношења Уредбе о енергетски заштићеном купцу - да ће је користити и више од 300.000 домаћинстава. Дакле, цифра оних који су ту могућност користили углавном се заустављала на око 80.000 домаћинстава.


За стицање стутуса енергетски угроженог купца потребно је да се испуни неколико услова, међу којима су и број чланова домаћинстава и висина укупног месечног прихода. Министарка рударства и енерегетике Зорана Михајловић најавила је да ће се променити и границе месечних примања домаћинстава, на основу којих се добија статус енергетски заштићеног купца. За сада месечни приход једночланог домаћинства не сме премашити износ од 14.848,60 динара, за домаћинства с два и три члана лимит је 21.619,25 динара, с четири и пет чланова 28.385,45 динара, док је лимит за домаћинство са шест и више чланова 35.696,30 динара. Од броја чланова домаћинства зависи и број киловата који се могу потрошити без плаћања. Једночлано домаћинство током целе године може трошити без плаћања 120 киловата месечно, она с два и три члана 160 киловата, с четири и пет чланова 200, а домаћинства са шест и више чланова 250 киловата.

Потребно је и да социјално угрожени грађани редовно плаћају своје рачуне, односно да немају дуговања, али и да не троше више киловата од прописаних лимита. Потрошња струје већа од оне која обезбеђује право на бесплатно трошење дела киловата повлачи за собом губљење статуса енергетски заштићеног купца. Право на умањење месечне обавезе за одређене количине електричне енергије може се остварити ако је месечна потрошња, у обрачунском периоду, сведена на 30 дана, мања или једнака четворострукој количини електричне енергије на која енергетски заштићени купац има право.

Повластица која обезбеђује умањење рачуна за део потрошених енергената важи једну календарску годину, па се мора поднети нови захтев који обезбеђује смањење рачуна. Они који примају социјалну помоћ и дечији додатак ово право остварују директно, без подношења захтева.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести