НБС: Девизне резерве у марту 9,73 милијарди евра

Девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају марта 9,73 милијарде евра, и мање су за 29,1 милион евра у односу на фебруар, а њиховим износом се обезбеђује покривеност новчане масе М1 од 208 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, саопштено је данас из НБС.
NBS
Фото: Tanjug

Нето девизне резерве (укупне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају марта износиле су 8,03 милијарде евра, што је за 15 милиона евра мање у односу на крај претходног месеца.

Благо смањење девизних резерви у марту је у највећој мери резултат неповољних тржишних ефеката на међународним тржиштима, пре свега неповољних промена међувалутних односа, док су реализовани девизни приливи били већи од девизних одлива за 19,0 милиона евра.

У структури прилива најзначајније ставке се односе на већу продају од доспећа девизних хартија од вредности на домаћем финансијском тржишту и на приливе по основу управљања девизним резервама.

Укупан нето износ прилива био је 151,7 милиона евра, што је у значајној мери надоместило одливе по основу већег износа отплате од коришћења девизних кредита, нето одлива са рачуна девизне обавезне резерве банака, интервенција продајом девиза на међубанкарском девизном тржишту и по осталим основима, који су укупно достигли 132,7 милиона евра.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у марту износио је 429 милиона евра и био је за 117,4 милиона већи него у претходном месецу. 

У првом кварталу ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 1,11 милијарди евра.

Током марта вредност динара је била готово непромењена у односу на евро, а НБС је у том месецу интервенисала на међубанкарском девизном тржишту продајом 15 милиона евра у циљу ублажавања прекомерних краткорочних осцилација курса, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести