НОВОСАЂАНИ НАЈВЕЋЕ ШТЕДИШЕ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ Попуст на струју стигао у 1,63 милиона домаћинстава

У Србији је у децембру 48,7 одсто домаћинстава уштедело електричну енергију, односно смањило потрошњу струје за више од пет одсто у односу на исти месец у претходне две године, објавила је Електропривреда Србије.
Struja, strujomer, osiguraći, brojilo  Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Тако је, од укупно 3,4 милиона домаћинстава, попуст за рационалну потрошњу остварило 1,63 милиона домаћинстава.

Највећи попуст од 40 одсто добило је 20 одсто домаћинстава, односно 667.000, док је за 13,5 одсто корисника рачун мањи за 20 одсто.

Умањен рачун за 25 одсто има шест одсто домаћинстава, пет процената за 30 одсто, док је попуст од 35 процената остварило четири одсто домаћинстава.

На децембарским рачунима попуст од пет одсто остварила су и домаћинства која су коришћење електричне енергије у нижој тарифи увећала за пет одсто у односу на исти месец претходне године.

Највећи попуст од 40 одсто добило је 20 одсто домаћинстава, односно 667.000

Ту погодност остварило је 405.000 домаћинстава, односно 12 одсто.

Фото: Dnevnik.rs

Највише су штедели грађани у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Смедереву, Шапцу, Суботици.

Хакерски напад на Електродистрибуцију Србије (ЕПС) није угрозио производњу струје ни безбедност података, већ само административне функције и зато је било кашњења у испоруци рачуна за струју за новембар, изјавила је раније министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић. Она је рекла да новембарски рачуни јесу каснили, али да грађани, ипак, могу да добију све олакшице и права на попусте.

„Издати су децембарски рачуни, од јануара је почео да ради портал Увид у рачун, тако да грађани могу да плате рачуне и онлајн. Пратимо број рекламација и он је за новембар и децембар износио око 13.000, од чега је више од 50 одсто неоснованих и већина је решена”, рекла она .

Е. Д.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести