ОД 1. ЈУЛА ВЕЋА ПРИМАЊА ЗА ОВЕ ПЕНЗИОНЕРЕ: Проверите да ли сте међу њима

Како јављају немачки медији, у Источној и Западној Немачкој пензије ће од јула први пут бити јединствене, након што се буду повећале за око 4 одсто.
Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Самим тим да је од око 240.000 пензионера у Србији који примају девизне пензије највише из Немачке, они слободно могу да се радују новонајављеном повећању.

Пензије ће у Немачкој 1. јула порасти за 4,57 одсто. Министарство за социјална питања објавило је то у уторак у Берлину. Усклађивање пензија темељи се на најновијим подацима Савезног завода за статистику и Немачког завода за пензионо осигурање.

Пензија од 1.000 евра расте за 45.70 евра.

Фото: Дневник/В. Фифа

Пензије први пут једнако расту у старим и новим земљама. Усклађивање тј. повећање пензија трећу је годину заредом веће од четири одсто, истичу у Министарству социјалне заштите.

У новим савезним земљама вредност пензија на истоку већ је прошле године досегла вредност на западу због већег повећања плата.

По први пут једнаке пензије на Истоку и Западу

Министар рада Хубертус Хеил (СПД) говорио је о “добрим вестима” за пензионере. “Јако тржиште рада и добри уговори о платама то омогућују”, рекао је Хеил.

Усклађивање пензија знатно је изнад стопе инфлације. Како наводе њемачки медији, 34 године након уједињења Немачке, јединствено прилагођавање Запада и Истока прекретница је за земљу. Рад вреди једнако и на Истоку и на Западу што се тиче пензија.

Хеил се осврнуо на пензионе планове владајуће “Семафор-коалиције”.

Фото: Дневник/Б. Лучић

Пензионим пакетом Влада трајно стабилизује законски прописану пензију, а истовремено растерећује будуће уплатиоце доприноса генерацијским капиталом.

Повећање плата релевантно за усклађивање пензија износи 4,72 одсто. Темељи се на кретању плата које је објавио Савезни завод за статистику.

Осим тога, води се рачуна о кретању доприносне плате осигураника, што је кључно за стање дохотка обвезног пензионог осигурања.

Немачка има око 22 милиона пензионера, а просечна пензија износи око 1.500 еура.

(Espreso / Fenix magazin / Prenela: A.P) Dnevnik

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести