Од осам милиона картица половина се не користи

НОВИ САД: У Србији тренутно има 6,1 милион корисника картица, а поседују нешто више од осам милиона картица, али је свака друга неактивна, саопштио је НАЛЕД.
kartice, tanjug
Фото: Tanjug

Члан Извршног одбора НАЛЕД-а и градоначелник Пожаревца Бане Спасовић рекао је на представљању нове кампање „Шампиони безготовинског плаћања” да број ПОС терминала (за безготовинско плаћање) последњих година варира између 71.000 и 88.000.

Иако је тренд у 2018. узлазан, и даље имамо готово два и по пута мање ПОС терминала на милион становника у односу на просек ЕУ, казао је Спасовић.

Навео је да је у истраживању НАЛЕД-а 58 одсто грађана истакло да не користи картицу, а готово трећина да редовно плаћа безготовински.

Ако бисмо покушали да направимо профил просечног корисника картице, то би била женска особа између 30 и 44 године, вишег степена образовања, с приходима изнад 30.000 динара и која долази из урбанијих средина, пре свега Београда, навео је Спасовић.

Од оних који користе картицу, додаје, њих 70 одсто кажу да то чине јер им је лакше од употребе кеша, док су на другој страни они који немају рачун у банци, међу којима су најчешће млади, или се плаше да безготовинско плаћање није безбедно, како сматра 60 одсто старијих грађана.

Зато је, истиче, неопходно радити на едукацији и промоцији, разбијању страха од нових технологија и могућег угрожавања приватности, као и на финансијској инклузији становништва.

Објаснио је да је подстицање безготовинског плаћања једна од кључних мера Националног програма за сузбијање сиве економије, а да безготовинске трансакције за грађане и привреду значе ниже трошкове плаћања, већу ефикасност и безбедност.

Додао је да држава тако добија транспарентније финансијске токове, прилику за боље убирање пореза и бржи економски развој, као и ниже трошкове јер су израда и чување готовине скупи.


ПОС терминали код шалтера

Члан Извршног одбора НАЛЕД-а Бане Спасовић захвалио је Канцеларији за ИТ и електронску управу што је препознала значај омогућавања плаћања картицама на шалтерима локалних самоуправа.

Надамо се да ћемо ПОС терминале ускоро видети и на другим шалтерима које грађани често посећују, пре свега за добијање личних докумената, рекао је Спасовић.


Спасовић каже да би држава требало да има највећу улогу у промоцији смањења употребе готовине тако што ће омогућити електронско плаћање такси за услуге које пружа грађанима и привреди.

Кампања коју покрећемо је велики корак у том правцу, рекао је Спасовић поводом кампање „Шампиони безготовинског плаћања”, коју је покренула Владина Канцеларија за ИТ и електронску управу заједно с НАЛЕД-ом.

Позвао је колеге градоначелнике и председнике општина да се укључе и подрже активности државе у сузбијању сиве економије, те навео да ће, уз прилику да учествују у такмичењу и освоје вредне награде, заузврат добити бесплатну инсталацију и обуку за коришћење ПОС терминала и до двоструко ниже трошкове провизије за плаћање јавних услуга картицама.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести