Најповољнији пазар на картицу или чек

Празници који следе, као и увек, носе додатне трошкове за кућни буџет.
cek cekovi
Фото: pixabay.com

Ове године породична окупљања ће, због календара, значити трошак више јер су се ускршњи и првомајски празници готово спојили. Зависно од величине породице и броја гостију, трошак за предстојеће празнике се разликује и може бити око десетак хиљада динара, али се може и знатно увећати. Потпуно је јасно да већина грађана Србије нема ту количину новца у готовини на располагању, а посебно не да га одмах потроши, па ће се и ове године славити на чекове и картице.

Треба рећи да за славља није баш разборито подизати кредите јер су минуси који се одобравају по текућим рачунима скупи, а исто важи и за кредитне картице. Ту је, наравно, могућност куповине чеком на почек, али га у неким радњама не примају. Зато ваља потражити још  неку могућност, а то су картице с додатним функцијама и погодностима, које банке све чешће издају. Као што трговачке куће и ланци нуде акције тако и банке имају своје кампање за празнике. Ипак, потрошачи морају да буду опрезни када се одлучују за неку од понуда банака јер се може десити да имају непланиран трошак. Такође банке и трговачке куће удружују снаге да би понуда била атрактивнија и привукла клијенте и потрошаче.


Пластични новац с роком трајања

Према подацима Кредитног бироа и Удружења банака Србије код нас су банке издале 7.497.523 кредитних картица, што значи да многи грађани имају више њих. Ова врста пластичног новца издаје се на одређени рок, па када картици истекне рок и дође време да се обнови треба размислити да ли узети исту или неку са додатним функцијама. Да би се направио добар избор треба пратити понуде  банака. 


Ових дана Уникредит банка издаје мастер кредитну картицу с  додатним функцијама, која омогућава плаћање на три, шест и 12 рата без камате. Ипак, ова опција није бесплатна јер клијент има једнократни трошак од 500 динара ако пазари на три или шест месечних рата, а уколико се одлучи на одгођено плаћање од 12 месеци - трошак је 1.000 динара. Ова погодност се може користити и за куповину робе у продавницама, али и за подизање новца на банкомату, а одлуку о броју рата корисници нису у обавези да донесу у тренутку куповине већ у текућем месецу када је обављена. Ова картица највише се исплатити онима који аплицирају до 25. априла  јер ће добити  бонус од 3.000 динара.

Фото: Dnevnik.rs

Другу занимљиву варијанту за велике куповине уз суперкартицу и Сбербанку нуде”Идеа“ и “Рода”, као и “Интерспорт”. У тим радњама се одобрава се куповина до 12 рата без камате и без скривених трошкова, с тим да рата не може бити мања од 1.000 динара. Да би то и могли корисници суперкартице не морају да отворе рачун у Сбербанци и примају плату у њој, а ова нова функција суперкартице може се додати и на стару. Картица се може користити и другим објектима, али су тада трошкови већи, а може послужити и за подизање готовине на банкомату.

Д.Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести