ОВО ЈЕ ИЗНОС НАЈВЕЋЕ ПЛАТЕ У СРБИЈИ Ево коме леже на рачун

Просечна бруто зарада обрачуната за октобар 2023. износила је 119.791 динар, док је просечна нето зарада износила 86.738 динара. Како су навели из Републичког завода за статистику (РЗС), највећа просечна месечна зарада у земљи била је 353.090 динара, у области рачунарског програмирања.
novac, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Раст бруто и нето зарада у периоду од јануара до октобра 2023. године, у односу на исти период прошле године, износио је 15 одсто номинално, односно 1,4 одсто реално. У поређењу са истим месецом прошле године, просечне бруто и нето зараде за октобар 2023. године номинално су веће за 15,1 одсто, а реално за 6,1 одсто.

Медијална нето зарада за октобар 2023. године износила је 67.124 динара, што значи да је 50 одсто запослених остварило зараду до тог наведеног износа, односно пола.

Економисти често кажу да је најбољи показатељ плата у Србији медијална зарада, јер се њом обухватају сви послодавци који су Пореској управи доставили електронски попуњен образац с обрачунатим зарадама, уместо да се просечна зарада израчунава на основу репрезентативног узорка.

Ту су обједињене зараде запослених у радном односу, али и зараде мимо радног односа, односно уговори о привремено-повременим пословима. Статистика не обухвата накнаде по основу уговора о делу и све накнаде за које се не плаћају порези и доприноси.

Пре примене медијалне зараде, РЗС је узимао зараде које су исплаћене у извештајном месецу, без обзира на то на који се месец односе и када су зарађене. Тако се дешавало да послодавац касни с исплатом зарада и да од‌једном исплати три у једном месецу и тако привидно повећава стварну зараду.Износ највеће плате у Србији

Занимало нас је и које делатности су најбоље прошле током године, када говоримо о висини плате.

Републички завод за статистику просечне зараде по областима делатности израчунава само на нивоу Републике Србије у укупном збиру. Тако, највећа просечна месечна бруто зарада у Републици Србији, за период од јануара до октобра 2023. године, остварена је у Области делатности 62: Рачунарско програмирање, консултантске и с тим повезане делатности.

Та зарада, како су рекли из РЗС, износи 353.090 динара.

Фото: Ilustarcija pixabay

С друге стране, када говоримо о општинама, највећа просечна месечна бруто зарада за период јануар - октобар 2023. године, остварена је у општини Стари град и износи 204.144 динара.

Колике су плате по градовима?

Поредећи просечне зараде за октобар, Бојник је са просечном нето платом запослених у октобру 2023. године у износу од 57.128 динара најсиромашнија општина.

Јабланички округ је по нето просеку зарада запослених са 63.910 динара на последњем месту међу окрузима Србије, а Пчињски округ је са 65.966 динара на претпоследњој позицији.

Највећи просек нето плата међу регионима остварили су запослени у Београдском региону, односно 109.873 динара, а највећи просек нето зарада имали су у београдској општини Стари Град, 154.915 динара. Одмах иза ње је градска општина Врачар, са нето просеком за октобар у износу од 149.563 динара.

Курир/Блиц

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести