Пензионерима пред Светог Николу по 5.000 динара једнократне помоћи

БЕОГРАД: Исплатићемо пред Светог Николу 5.000 динара једнократне помоћи свим пензионерима, а од 1. јануара иде и већ најављено повећање, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.
novac isplata
Фото: Tanjug/S.Radovanović, ilustracija

Донели смо ту одлуку, нисмо још меру, али ћемо свакако 17, 18. децембра, и имаћемо довољно новца, да свим пензионерима исплатимо по 5.000 динара једнократне помоћи, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће та помоћ много значити највећем броју пензионера са пензијом испод просека.

То је укупно око 75 милиона евра. Одакле нам новац? Увек уштедимо. Кажу свашта за мене, али ми увек имамо за црне дане, сачувано са стране, да помогнемо људима, рекао је Вучић за РТС.

За 10 дана још један минималац за туризам и угоститељство 

Вучић је најавио и да ће у року од десет дана бити исплаћена још једна минимална зарада за запослене у туризму и угоститељству.

Он је за РТС рекао да ће сутра о томе бити донета одлука и да је у питању секторска подршка за 72. 500 запослених у туристичким агенцијама, рента кар фирмама, угоститеље и хотелијере.

То је велика помоћ, доносимо сутра ту меру, а биће исплата за 10 дана, рекао је Вучић напомињући да ће та финасијска помоћ много значити овом сектору који је због пандемије короне посебно угрожен.

Почетком године о новој помоћи приватницима

Вучић је најавио да ће почетком следеће године уследити помоћ приватним предузетницима, додајући да је против измена пореске политике, већ за једнократна давања.

Почели смо да разговарамо, јер током јануара морамо да помогнемо привреди. Против смо измена пореза, али наћи ћемо нешто што ће приватни сектор да задовољи, рекао је Вучић за РТС.

Он је рекао да је лично више за једнократна давања, макар била невелика, јер промена пореске и фискалне политике може да унесе додатну несигурност и уништи земљу, а циљ је да економска ситуација буде стабилна.

Вучић је истакао да свакако остаје услов да нема отпуштања радника.

Он је подсетио да уз додатне мере за приватни сектор почетком 2021. године, од 1. јануара следи повећање плата од 5 одсто за медицинске раднике и 3,5 одсто за све друге у јавном сектору.

Од 1. априла биће повећање од 5 одсто за све, а тада ће уследити и повећање од 10 одсто за војнике, разводнике, десетаре и подофицире, додао је Вучић.

Није сагласан са тезом Фискалног савета да су већ предузете мере помоћи привреди биле погрешне, и наводи да је то била добра одлука, да се то види по резултатима, које хвали и Европска комисија.

Вучић је додао никада неће изнети критике на рачун Фискалног савета, јер воли њихов приступ, будући да увек “терају” државу да мање троши, да увек чува у резерви.

Могу да нас критикују, али морате да помогнете и бринете о грађанима, а да не угрозите јавне финансије и то је оно што радимо веома добро. Овим нећемо ништа да угрозимо, рекао је Вучић.

На критику Фискалног савета о Ер Србији и државној помоћи тој компанији, Вучић је као пример навео да је Немачка дала 6 милијарди евра Луфтханзи, уз одобрену државну гаранцију за зајам од 3 млрд евра, као појединачну помоћ одобрену од стране ЕК.

А, шта да радите, да укинете авиокомпанију? Чија је то жеља у земљи да само нешто укидамо, као фабрике од 2000. године, рекао је Вучић.

Он је подсетио да ће Србија бити број један у Европи по стопи раста, и то ове и две наредне године, по проценама ММФ-а.

Хоћемо да вратимо цео дуг Азербејџану за пут

Председник Србије рекао је вечерас да држава настоји да пре краја године исплати цео кредит који је узет од Азербејџана за пут Чачак - Љиг.

То је тежак кредит, укупно 300 милиоина евра. Платили смо нешто више од пола, сада хоћемо да вратимо комплетан дуг, јер није лака камата од 4 одсто, узета још 2011. године, рекао је Вучић за РТС.

Са тих 170 милиона, Србија ће за 0,42 одсто спустити стопу јавног дуга, на 57,4 одсто буџета, додао је Вучић.

Он је рекао да то неће много оптеретити државну касу, јер је каже, дефицит од око 8-9 одсто много мањи од развијених земаља.

У наредном периоду још великих инвестиција

Председник Србије рекао је да ће у наредном периоду бити много нових фабрика И да ће се наставити радови на великим инфраструктурним пројектима.

Вучић је, с тим у вези, најавио да се завршава изградња корејске фабрике у Смедеревској Паланци, која ће запослити 700 људи.

Рекао је да се завршава и велика инвестиција једног од најмоћнијег произвођача у фабрику чоколаде у Новом Саду.

Поменуо је и компанију Бросе у чијој новој фабрици у Панчеву је бруто просечна плата 2. 629 евра.Указао је да се завршава и највећа гринфилд инвестиција у Зрењанину, фабрика Линглонг.

Тиме ће, каже, Зрењанин, који није имао ниакда велику инвестицију, добити велику фабрику, која ће оживети читав тај регион северно-банатског округа.

Такође је укаузао да се завршава и нова фабрика у Нишу, седма која је започета и која се завршава, а није било ниједне 2012..

Додао је да ће се ускоро положити камен темељац за фабрику гума „Тојо тајерс“ у Инђији.

С тим у вези поменуо је и фабрику мотора авиона МТУ у Старој Пазови.

Захвалио се и Саши Ђуринди и Континенталу због нове инвестиције у погон у Суботици.

Указао је, наводећи да има инвестиција и у друге делове Србије, да компанија Аптив долази у Зајечар, а да Магна шири своје капацитете у Алексинцу.

Подсетио је и на дата центар у Крагујевцу, као и велику инвестицију у Прагову, где се гради више хемијских комбината са Еликсиром.

Похвалио је и све велике српске компаније, како је рекао од Костића, Алексића, Делте, до Нелта, који ће у наредном периоду улагати огроман новац.
То су велике инвестиције. Настављамо да радимо. И упркос корони радимо много, рекао је он.

Вучић је указао да има много проблема, због короне, јер је много људи заражено, са изградњом пруге Београд-Нови Сад.

Навео је и да се раде четири аутопута у овом тренутку.

И даље сам уверен да ћемо до Светог Николе идуће године завршити аутопут до Пожеге, нагласио је он.

Вучић је рекао да многи не верују да то можемо, јер су научили да смо увек губитници, да не можемо да будемо међу најбољима.

Ово су добре ствари и вести. Мораћемо да радимо много више и да победимо корону. Када победимо корону биће још већи успех, нагласио је.

Подсетио је и да је немачки дневник „Билд“ објавио да ће Србија изаћи као победник из корона кризе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести