Порез на имовину стиже на наплату, а рате по старом

Прва овогодишња рата пореза на имовину стиже на наплату 14. фебруара.
novi sad krovovi, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

За  власнике кућа и станова обавезе по основу пореза на имовину биће ове године идентична као последња лањска. Решења за ову годину ће у већини градова и општина стићи тек половином године, па ће промена бити тек при плаћању августовске рате. Изузетак су, као и пар година уназад, власници станова у строгом центру великих градова јер ће порез бити нешто виши али ће се плаћати на лето.

Решења већ по традицији стижу током јуна. Већина општинских пореских администрација труди се да обвзеницима максимално олакша плаћање сваке рате. Не само да од ове године обвезници могу електронским путем да сазнају своје обавезе већ ће им ових дана бити послате и уплатнице с тачним износима обавеза. У написаним износима је укупан неизмирени дуг за фебруараску, али и  претходне рате.

Према закону, који регулише ову област, општине могу да разрежу овај порез у распону од 0,2 до 0,4 одсто тржишне вредности некретнине. Цена квадрата се одређује тако што порезници контактирају агенције за продају некретнина и снимају цене од јануара до сепембра, па на основу тога рачунају обавезе пореза на имовину за наредну годину.

Ове године рок за измирење обавеза пада 14. фебруара, а рате се измирују по решењу из 2018. године

Деценијама се порез у Србији плаћао 15. у месецу и то тако што прва рата стиже на наплату у фебруату, с остале тромесечено - односно у мају, августу и последња у новембру. Од пре неколико година уведен је нов начин рачунања везано за порески календар. Рок се рачуна на 45 дана од почетка тромесечја. Будући да се у Србији 15 .и 16. фебруара обележава Дан државности па с обзиром на нову рачуницу због празника ове године неће бити померања рока. Сви који своје обавезе по овом основу не испуне  14. фебруара могу рачунати да ће им се након тога пореске обавезе увећавати за затезну камату која износи 11 одсто. Поред тога, могу платити и казну од 5.000 динара па је зато најбоље узети уплатницу и на време испунити ову обавезу.

Како ове пореске обавезе изгледају на терену ?

У Зрењанину је стопа 0,3 одсто. За ову годину порез ће бити нешто већи за некретнине у строгом центру града. Што се тиче осталих некретнина,  по речима Николине Шерфезе из локалне пореске администрације, промена неће бити.

У Руми ће обвезници у 2019. години плаћати исти порез као у прошле године Као и код других, по основу амортизације пореска обавеза умањује се до највише 40 одсто.

- Да би стигли до максимума ове олакшице коју прописи предвиђају потребно је 40 година - каже шеф пореске администрације ове сремске општине Милева Ковачевић јер иде по проценат годишње. - Већина старих објеката то испуњава, а и скоро сва старија новоградња је ту сврстана, тако да ће бити мало умањења сем за потпуно нове зграде, којих нема пуно.


Петиција далеко до закона

Ових дана интернетом кружи петиција којом се тражи да се пореза на имовину ослободе власници некретнина који у њима живе. Хоће ли надлежни узети у обзир ову идеју остаје да се види. Међутим, власници по овом основу већ имају олакшице. Њима се пореска обавеза умањује за 50 одсто. Ово није једина идеја - недавно се могло чути и да власници, који су једини  станари у великим становима, треба да плаћају већи порез.


У Руми се за обвезнике овог пореза већ припремају уплатнице, а надлежни кажу да су обвезеници ажурни. Код наплате нису имали проблема, чак је и повећана откако су им сервирали уплатнице. Приликом плаћања могу да бирају како ће то урадити електронски или на шалтеру, а стопа је 0,3 одсто

Слична је слика и у Пландишту где се порез плаћа по максималној стопи од 0,4 одсто.

- Обавезе за прву рату пореза су по старом, а и када стигну решења неће бити промена сем тамо где има основа за амортизацију за умањење - каже шеф пореске администрације Александар Савков.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести