ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ЈЕФТИНИЈИ ОДМОР ПОЧИЊЕ 15. ЈАНУАРА Грађане чека 100.000 ваучера од по 10.000 динара за бање, планине, салаше... ЕВО ШТА ВАМ ТРЕБА И ГДЕ СВЕ МОЖЕТЕ ДА ИДЕТЕ

Већ неколико година, захваљујући ваучерима за субвенционисани одмор, грађани Србије у прилици су да под повољнијим условима оду на одмор у неки од бројних угоститељских објеката широм земље.
Дневник/Pixabay
Фото: dnevnik/Pixabay

Таква могућност постоји и ове године, а пријављивање грађана за ваучере почиње у понедељак, 15. јануара. Од ове године вредност ваучера је, након што је Влада Србије усвојила уредбу о додели 100.000 ваучера, повећана на 10.000 динара, а могу да се пријаве запослени чија су примања до 80.000 динара.

По речима министра туризма и омладине Хусеина Мемића, грађани ће већ од 15. јануара на шалтерима Поште Србије моћи да подигну ваучере за субвенционисани одмор у земљи, а могу их користити до 20. новембра.

- За ову годину су уведене две новине: вредност ваучера подигнута је с досадашњих 5.000 на 10. 000 динара, а повећан је и лимит примањима запослених с  досадашњих 70.000 динара месечно на 80.000 динара - рекао је Мемић. - Сви који се пријаве 15. јануара, већ након месец дана, дакле од 15. фебруара, моћи ће да користе ваучере.

Корисник ваучера пријаву подноси лично, а изузетно, за малолетно или пословно неспособно лице, пријаву подноси законски заступник, уз доказ о законском заступању

Да би неко могао да користи ваучер за субвенционисани одмор потребно је да буде испуњено неколико услова, а корисник ваучера може остварити право на ваучер само по једном основу. Ваучер може користити само особа на чије име ваучер гласи и то искључиво у угоститељском објекту за који је издат, односно у ком је резервисан смештај, што ће и бити одштампано на ваучеру. Од дана подношења пријаве до првог дана коришћења резервисаног аранжмана не може проћи мање од 30 дана.

Фото: pixabay.com

Право на ваучер имају пензионери, незапослени, корисници права на додатак за помоћ и негу другог лица, војни инвалиди, носиоци пољопривредног газдинства, студенти, особе старије од 65 година које не остварују право на пензију, као и запослени чија су примањима до 80.000 динара.

80.000 динара месечна плата граница за ваучер
20. новембра рок да се искористе ваучери

Ваучер за субвенционисани одмор у Србији може се користити искључиво у угоститељским објектима изван места пребивалишта и изван места студирања корисника ваучера,  најмање пет ноћења, а ваучер може покрити максималан износ од 10.000 динара. Угоститељи који су заинтересовани да учествују у систему доделе ваучера могу се пијавити преко система Е-туриста, а прва листа угоститеља објављена је на сајту Министарства туризма и омладине.

Фото: pixabay.com

Да би се добио ваучер, потребно је урадити неколико корака, а поступак је веома једноставан. Пре свега, потребно је да се резервише смештај и попуни пријава, а као потврда о резервацији прихвата се једино резервација генерисана из ЦИС-а. Угоститељи потписану потврду о резервацији корисницима достављају електронским путем као скениран документ, или путем поште.


У Војводини највише понуда у Врднику

За туристичке ваучере за одмор у Србији до сада су се пријавила 3.653 угоститеља, рекао је за Танјуг државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић. “Пријављивање угоститеља за ваучере почело је 31. децембра, док ће грађани моћи да се пријављују од понедељка, 15. јануара”, прецизирао је Кандић.

 Према листи објављеној на сајту Министарства туризма, највећи број пријављених угоститеља је из  Сокобање,  Врњачке Бање, са планина првенствено Златибора и Копаоника.  У Војводини госте највише чекају угоститељи у Врднику, и то њих 45, у Суботици 39, Белој Цркви 11…


Уз пријаву се на увид обавезно морају приложити и одређена документа. Пензионери морају доставити фотокопију решења о оствареном праву на пензију, пензиони чек или други оригинални документ (оверени извод, потврда) који издаје банка с територије Србије. Старији од 65 година који не остварују право на пензију прилажу потписану изјаву о томе, запослени чија зарада не прелази износ од 80.000 динара месечно прилажу оригинал потврде о запослењу и заради у месецу који претходи оном у коме се подноси пријава или исплатни листић. Студенти морају да приложе оригиналну потврду за текућу школску годину о статусу студента првог, другог или трећег степена.

Корисник ваучера пријаву подноси лично, а изузетно, за малолетно или пословно неспособно лице, пријаву подноси законски заступник, уз доказ о законском заступању.  Пријава с потребном документацијом подноси се искључиво преко шалтера ЈП “Пошта Србије“, а онима који остваре право на ваучер, министарство ће, преко, ЈП “Пошта Србије“, доставити ваучер на адресу, путем препоручене пошиљке.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести