Српска домаћинства имају најјефтинију струју у Европи

НОВИ САД: Српско тржиште струје за велике потрошаче отворено је још 2013. године. Иако на тржишту има чак 66 лиценцираних трговаца, ЈП „Елекропривреда Србије” покрива око 96 одсто тржишта.
struja elektricari
Фото: Dnevnik (Aleksandra Erski)

Слободно се може рећи да у снабдевању домаћинстава ЕПС нема никакву конкуренцију, а разлог је у томе што су цене струје које гарантује држава најниже у Европи. У многим земљама потрошачи су у прилици да изаберу трговаца од ког ће куповати струју, а да би их имали што више, трговци воде рачуна о томе да буду конкурентни.

У Србији има око 3,5 милиона домаћинстава, а тржиште струје отворено је и за њих. Ту категорију потрошача и даље снабдева само ЕПС јер је тешко да би неки од трговаца имао повољнију понуду. Наиме, у Србији се цена киловата разликује у зависности од времена када се троши, као и зоне потрошње, па је распон од 1,49 динар, колико кошта киловат у зеленој зони и нижој тарифи, до 17,88 динара, што је највиша цена киловата за потрошњу у црвеној, најскупљој, зони и у вишој тарифи. Просечна цена киловата струје, када се саберу цене киловата у све три зоне и обе тарифе, износи око 6,82 динара.


Електрична енергија има тржишну вредност

На Сепексу, српској берзи струје, бележи се раст трговине. Потражња у другој половини прошле године допринела је повећању цене струје у велепродаји – па је мегават-сат скупљи десет евра у односу на прву половину године.

Појединим данима цена мегават-сата била је и на нивоу око 70, па и 80 евра, што је један од показатеља да је електрична енергија заиста роба која има своју тржишну вредност. Сви учесници из Европе, из Европске уније, могу под потпуно једнаким условима трговати на Сепексу, као и на осталим развијеним европским тржиштима, каже директор Сепекса Милош Младеновић.


Извесно је да ће ЕПС и ове године остати главни снабдевач на тржишту струје. Много купаца које су уместо тог предузећа пре неколико година снабдевали други, вратило се. ЕПС поново обезбеђује и јавну расвету у Краљеву, где је прошле године, због боље понуде, снабдевач била хрватска електропривреда. Ове године од 1.709 тендера нису прошли само на шест.

Укупно смо добили 99,18 процената свих наступа на јавним набавкама, што говори о томе да смо повратили значајан сегмент купаца, каже извршни директор за снабдевање електричном енергијом у ЕПС-у Горан Кнежевић.

Конкретно, додаје, ове године је у портфељ ЕПС-а враћено 49 купаца.

Наравно, то је било и претходне године, тако да смо вратили многе велике и значајне купце, напомиње Кнежевић.

На нашем тржишту је лиценцу од Агенције за енергетику добило 66 трговаца струјом, али они углавном тргују на велико. За директно снабдевање струјом фабрика, предузећа, институција, установа, радњи и свих других потрошача, сем домаћинстава, на нашем тржишту се такмичи 18 трговаца, међу којима је и ЕПС. И у тој тржишној утакмици ЕПС доминира најповољнијим понудама, а уговори се најчешће потписују на годину.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести