Струја удара поскупљењем од око 150 динара по рачуну

Од понедељка ће електрична енергија у Србији поскупети, а потрошња сваког киловата биће  3,4 одсто скупља него до сада.
struja.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Од првог дана фебруара просечна цена електричне енергије за купце који имају право на гарантовано снабдевање по регулисаним ценама, у које спадају домаћинства и мали купци, биће 7,86 динара по киловат-сату, док је досадашња била 7,3 динара.

Због поменутог поскупљења, које је најављено половином децембра прошле године, просечни рачун домаћинства биће од 100 до 150 динара виши од досадашњих. Међутим, рачун за струју биће виши већ наредног месеца, али не због потрошње електричне енергије већ због увећања таксе за јавни сервис. Наиме, крајња цифра на рачуну који се месечно плаћа за потрошену струју збир је неколико ставки – ПДВ-а, акциза... које се обрачунавају уз потрошене киловате. Од 1. јануара такса за јавни сервис је с 255 динара повећана на 299, а пошто се грађанима тај трошак обрачунава на рачунима за утрошену струју, иако киловат није скупљи, цех ће, и уз исту потрошњу, бити већи. 

351 киловат улазница за плаву зону

Повећање цене струје, које ће уследити од понедељка, потрошачи ће осетити на рачунима који ће на кућне адресе стизати у марту. Иако проценат повећања, можда, није висок, па домаћинства која се уклапају у просечну потрошњу од око 400 киловата неће морати да издвајају много више новца него до сада, они који се греју користећи електричну енергију морају да воде рачуна о томе када укључују грејна тела да би и овако танке кућне буyете што је могуће више сачували. 

7,86 динара нова цена по киловат-сату

Дакле, просечан рачун за струју, који је сада око 3.300 динара, биће око 100 динара виши, али што је потрошња струје већа, већи су и износи који се плаћају, иако је проценат поскупљења исти. До сада је за потрошњу 400 киловата струје, што значи да је највећи број киловата потрошен у најјефтинијој, зеленој зони, те исти број скупих и јефтиних киловата, рачун био око 3.300 динара, а од 1. фебруара биће потребно око 3.400. Уз исту потрошњу киловата, али 300 скупих и 100 јефтиних, рачун ће се са садашњих око 3.900 динара, уз поскупљење од 3,4 одсто приближити износу од око 4.100.


Прва корекција од новембра 2019. године

Одлуку о повећању цени електричне енергије за гарантовано снабдевање донео је Савет Агенције за енергетику, дајући сагласност на захтев ЈП „Електропривреда Србије”. У АЕРС-у истичу да је цена утврђена на основу максимално одобреног прихода, без пореза и такси, као и да ће и након корекције, прве од новембра 2019. године, цена струје у Србији и даље бити значајно нижа од оне у земљама региона и Европе.


Рачуни за потрошену електричну енергију домаћинстава који се греју користећи електричну енергију ни сада нису мали, а уз нове цене, ма како да је корекција мала, додатно расту јер, чим потрошња пређе 351 киловат, улази се у плаву зону, у којој су киловати скупљи. То се посебно односи на потрошњу која премашује 1.601 киловат, односно када се уђе у црвену зону, у којој су киловати три пута скупљи од оне у зеленој, најповољнијој зони потрошње. Тако је уз потрошених 1.700 киловата и исти број скупих и јефтиних сада рачун око 14.000 динара, а уз поскупљење би могао бити близу 14.500 динара. Уз потрошњу 1.150 скупих киловата и 550 јефтиних сада је рачун око 16.500 динара, а од фебруара би могао бити и виши од 17.000. Ако се потроши исти број киловата, али у обрнутој сразмери, уштеда је и те како видљива – јер је сада трошак око 11.500 динара, а од 1. фебруара рачун би могао достићи 12.000.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести