Сваки четврти надомак сиромаштва

БЕОГРАД: Сваки четврти становник Србије налази се у ризику од сиромаштва, упозоравају стручњаци Републичког завода за статистику (РЗС), који истичу да су у највећем ризику деца и млади, незапослени и становници руралних области, пише данас Политика.
sirotinja, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Наташа Мијалковић из РЗС рекла је за Политику да се сваке године израчунава такозвани "праг сиромаштва", а овогодишња рачуница показује да су у највећем ризику од материјалне беде особе које живе саме и чија су месечна примања испод 15.600 динара.

У ризику од сиромаштва су домаћинства са двоје одраслих и једним дететом старости до 14 година, чија су месечна примања испод 28.080 динара, као и четворчлане породице са двоје деце млађе од 14 година, које месечно зарађују до 32.760 динара, рекла је Мијалковић.

Посматрано према старости, указала је она, у највећем ризику су деца и млади од 18 до 24 године, а у најмањем особе старије од 65 година.

Студија РЗС показала је да 40 одсто становника Србије не може да подмири месечне обавезе, двоје од троје људи не може да приушти недељу дана одмора ван куће, а половина није у могућности да обезбеди неочекивани трошак од 10.000

динара који би био плаћен из буџета домаћинства, рекла је за Политику Сарита Брадаш из Центра за демократију, који је недавно организовао дебату о сиромаштву у Србији.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести