Уместо 30 одсто камате, клијент не плаћа ништа

Грађани који желе да се задуже под најповољнији условима најбоље ће урадити ако то учине путем кредитне картице. Све више банака нуди специјалне аранжмане и могућност да се роба, али и новац, узме преко те картице и отплаћује без динара камате од два месеца па до две године.
Kamate
Фото: Dnevnik.rs

У поменутим понудама картице од најскупље позајмице постају најповољнија. Не треба заборавити да се без тих специјала камате за зајмове по основу кредитних картица код нас крећу око 30 одсто на годишњем нивоу. То поменуте аранжмане чини убедљиво најскупљим на нашем тржишту, уз „минусе”.

Откуд одједном банке бришу камату која им је златан приход? Да ли су клијенти научили лекцију па више не улазе олако у та задужења или је у питању нешто друго?

Већина банка најчешће бескаматна плаћања одобрава на местима где су им клијенти и предузетници и компаније. На тај начин им помаже да имају већи промет, али и да измире друге обавезе. Али то није правило.

Откуд кредити без камате?

– Конкуренција се на банкарском тржишту у Србији заоштрила и банке желе да задрже старе клијенте, али и да вежу нове за себе – објашњава др Зоран Грубишић с Београдске банкарске академије. – Зато нуде ове повољне програме. На клијентима је да користе погодности које им се нуде.

А нуде се стварно занимљиви аранжмани. Тако је Сосијете женерал банка понудила „мастерата” картицу. Може се користити на бројним продајним местима у целој Србији. Клијенти бескаматно плаћају, без провизија, на рок од две до 24 рате. Плату не треба да пребацују у банку и да отварају текући рачун. Међутим, да би могли да користе картицу, треба да положе депозит од минимум 20.000 динара, или 180 евра. Плаћање иде преко административне забране код послодавца.

Пиреус банка нуди кредит без камате од две до 12 рата. Услов је да плата буде минимум 18.000 динара и да клијент нема негативну историју код Кредитног бироа, односно да није био у доцњи, а за оне који немају рачун и плату код банке обавезан је депозит од 110 одсто одобрене суме. Једини услов је да код обављања куповине назове кол-центар банке, а касније да им се донесе слип од плаћања картицом, односно фискални рачун. У самој банци кажу да тај програм иде већ неколико година те да је освојио клијенте. Посебно је занимљив за туристичка путовања. Картица се може користити на свим местима која је примају без ограничења, а та банка има уговоре с бројним турустичким агенцијама па се код плаћања аражмана добија и попуст. Под истим условима може се подизати новца с банкомата, али се враћа у једнаким ратама, од две до шест.      

Д. Вујошевић

Има простора за трошак

У Србији има 1.201.560 кредитних картица. Подаци Кредитног бироа Удружења банака Србије показују да је клијентима одобрено да потроше 85,33 милијарди динара. До краја јула искористили су 33,86 милијарде. Значи, за трошење има простора. Међутим, клијенти су постали обазривији – о томе сведоче подаци о доцњи. Крајем прошле године она је била 19,7 одсто а концем прошлог месеца 18,1.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести