Уштеда струје сакривена у климама, рернама

Да ли ће струја у Србији поскупети и колико питање је на које за сада нема одговора, али је сасвим сигурно да свако домаћинство које се домаћински понаша може и треба, без обзира на висину рачуна за струју, да уради што је могуће више да троши што је могуће мање киловата.
2
Фото: pixabay.com

С једне стране, троши се мање новца и чува кућни буyет, а с друге штеди енергија које нема довољно. На штедњу енергије упозоравају, практично, све земље, па се тако, рецимо, у Немачкој саветују грађанима да се не туширају топлом водом седам дана у недељи, а већ сад се препоручује да зими у стану носе yемпере и јакне, у Грчкој се разматра повратак рада на даљину, у Италији се чекају упутства за ограничавање употребе клима-уређаја и осветљења у јавним зградама...

Зато је јако важно да се у домаћинству доборо планира и размишња како се користе уређаји, посебно они који троше много струје. Међу највећим потрошачима у домаћинству су клима-уређај, термоакумулациона пећ, рерна, веш-машина и машина за прање судова, а паметним коришћењем може се доста струје (и новца) уштедети. Ако се температура хлађења клима-уређаја смањи за само један степен, штеди се око три одсто струје.

Уштедети се може и приликом прања веша и суђа јер што је температура нижа потрошња струје је мања, а прикључивањем на довод топле воде мање енергије се троши. Мање струје се може потерошити и ако се време туширања скрати и избегава купање у кади јер се упола мање и струје и воде потроши прилкком туширања.

6 одсто струје одлази на уређаје у стенд-бај функцији, па их треба искључивати

Када се кува, величину шерпе треба прилагоди количини хране која се припрема, шпорет или рерну треба угасити неколико минута пре краја. Велики потрошачи су и фрижидер и замрзивач јер су укључени стално, а уштедети се може смањењем температуре хлађења.

Знатно се може уштедети и кад је у питању новчаник, али и количина потрошене енергије  заменом обичних сијалица штедљивим или ЛЕД сијалицама које троше и до 80 одсто мање енергије и трају много дуже од обичних.

80 одсто мање енергије троше ЛЕД сијалице

Ту уштедама није крај. Више од шест одсто струје у домаћинству одлази на уређаје у стенд-бај функцији, па их зато треба искључивати из утичнице. Треба искључитвати и компјутер када се не користи, а ако мора да остане укључен, треба угасити монитор који је највећи потрошач енергије. Слично је и кад је реч о неким пуњачима за мобилне телефоне, фото-апарате, рачунаре... - треба их искључити из утичнице јер они настављају да троше електричну енергију и након што су одвојени од уређаја који се пунио.

Д. Млађеновић

Мала промена навика пуно значи

Да је штедња струје неопходна упозоравају и надлежни у нашој земљи и то упозорење треба добро схватити и покушати, ко колико може, да се смањи потрошња струје.

Ако се само мало промене неке навике и кућни апарати користе рационално, брзо ће се увидети да се може трошити мање киловата. Сваки уштеђени киловат много ће значити и то не само зато што ће сви енергенти, па наравно и електрична енергија, бити све скупљи него и зато што извори енргије нису неисцрпни.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести