Утеривачи дугова захватаће највише трећину пензије

НОВИ САД: Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о извршењу и обезбеђењу, а једна од новина је знатно повећање прагова плата и пензија, односно износа који су заштићени од могућег извршења, чиме ће се спречити да се на тај начин угрозе основне потребе за живот пензионера-дужника.
penzioneri
Фото: pixabay.com

Када посланици усвоје предложене измене и допуне Закона о извршењу и обезбеђењу, извршење ће се моћи спровести до трећине пензије, уместо две трећине, колико је сада, и то само када је реч о пензији која не прелази износ просечне пензије у Србији. Уколико пензионер-дужник прима минималну пензију, моћи ће да му се скида десетина износа, уместо половине, колико је сада предвиђено.

Самим тим што ће пензионерима-дужницима на име извршења моћи да се скида знатно мање новца него сада, они више неће бити у ситуацији да с преосталим износом не могу да преживе. Налог за извршење дуга пензионер према било коме долази у Фонд ПИО. Када Фонд добије извршно решење, има обавезу да пензионеру обустави износ који дугује. Уколико пензионер нема довољно новца који прима на име пензије, он се распоређује у месечне рате. Фонд ПИО је и до сада водио рачуна о томе да се дуговања намирују и да се на тај начин извршавају наплате дуговање пензионера, али је могао да скине до половине пензије, а  остатак је пензионеру исплаћиван редовно.

По објашњењу начелнице Одељења Фонда ПИО за исплату пензија по домаћим прописима Сузане Воркапић, износ обуставе за пензионере, обрачун камате на главни дуг, трошкови извршења, као и трошкови извршитеља одређују се у решењу, односно закључку извршитеља.

Законом о извршењу и обезбеђењу предвиђено је да обустава од пензије може бити до две трећине, односно половине уколико пензионер прима минимални износ пензије. Ако је пензија оптерећена обуставом по другом основу, која је била укључена пре доставе решења извршитеља, онда се обустава спроводи на разлици од постојећег задужења до две трећине односно половине пензије, објаснила је Сузана Воркапић.

Како је додала, уколико је пак пензија већ задужена до две трећине, односно половине, не постоји могућност спровођења обуставе по основу закључка извршитеља који је доставио Фонду ПИО.

У том случају филијала Фонда ПИО има обавезу да извршитеља обавести о томе да ће обустава кренути када се за то стекну услови, казала је Воркапићева.


Фонд ПИО месечно изда на хиљаде потврда

Сваког месеца, навела је Сузана Воркапић, Фонд ПИО изда извршитељима на хиљаде потврда о висини пензије, потврда за кориснике да ли су пензионери или нису и уверења за осигуранике о томе да ли су у осигурању или нису.

Фонд има обавезу да на захтев извршитеља обезбеди приступ подацима о одређеном дужнику-пензионеру којима располаже, односно за које води евиденцију, а који су неопходни за извршење и обезбеђење.


Иначе, на почетку ове године у Фонду ПИО било је 22.868 обустава од пензија по основу закључка, односно решења извршитеља, с тим што на једној пензији истовремено може бити активно више обустава, али само до две трећине, односно половине месечно износа. Највећи број обустава односи се на дуговање за комуналије, струју, телефон, али има и обустава по другом основу. 

Извршитељ који доноси закључак, односно решење о извршењу, треба да га достави пензионеру на кућну адресу. Међутим, спровођење решења од Фонда ПИО, који савесно извршава обуставу дуговања, није условљено тиме да ли га је пензионер примио или не, па он креће с обуставом без обзира на то.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести