ПУПС Пензије да се дотирају из профита компанија

ПУПС тражи разговор и учешће у изналажењу најповољнијег модела за усклађивња пензија.
miroslav spanovic, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

По најави министра финансије Синише Малог, садашњи систем се мења и као потенцијално решење од наредне године се предвиђа „швајцарски модел”. То значи да би се пензије убудуће усклађивале на основу инфлације и раста плата у привреди. Сада се усклађују с растом плата у јавном сектору.  

– Не кажемо да је „швајцарски модел” лоше решење, али би требало да разговарамо о томе пре него што се донесе коначно решење, тим пре што ПУПС има добре стручњаке за ту област – наводи за „Дневник” потпредседник ПУПС-а Мирослав Шпановић.

ПУПС сматра да за више од 1,7 милион пензионера у Србији треба да се пронађе решење да би пензиони систем остао одржив, а то је могуће  ако  држава гарантује пензије

Како каже, много тога су научили у прошлости од Јована Кркобабића, који је био у свету познат стручњак у тој области, и спремни су да помогну у изналажењу најповољнијег модела за усклађивања пензија.

– Спремни смо и сада, као што смо били спремни и 2014. године, како то и председник Србије Александар Вучић увек истиче да су пензионери хероји финансијске стабилизације Србије – наглашава Шпановић.

Подсетимо, нову формулу за индексацију пензија први пут су најавили министар финансија Синиша Мали и шеф Канцеларије Међународног монетарног фонда у Београду Себастијан Соса пре пола године. Тада је речено ће Влада на новом моделу обрачуна пензије радити заједно с ММФ-ом. По потенцијалном „швајцарском моделу”, како је новинарима раније објаснио министар финансија, индексација пензије би се радила сваке године у зависности од стопе инфлације и раста плата у привреди. Оба показатеља, како је рекао министар, пондерисана су по 50 одсто. По његовом мишљењу, то би био најповољнији модел за најстарије суграђане јер се везује за два показатеља који су основне детерминанте висине пензија.

У Европи готово све земље имају формуле за усклађивања пензија, највише их користи комбинацију раста цена и раста зарада. Аустрија, Италија, Француска и Шпанија усклађују пензије с растом цена. У Финској, Чешкој, Румунији, Бугарској и Словачкој у усклађивању се укључује и раст зарада од 20 до 50 одсто.  

ПУПС сматра да за више од 1,7 милион пензионера у Србији треба да се пронађе решење да би пензиони систем остао одржив, а то је могуће ако држава гарантује пензије.  

– И у развијеним земљама почињу проблеми с пензионим системом јер је све мање радника који уплаћују у пензиони фонд. Наиме, због модернизације и аутоматизације производње, посао који је, примера ради, обављало 50 радника, сад обавља један робот – наводи Шпановић. – Те компаније остварују огроман профит и сматрамо да би оне део тог профита требало да издвоје у посебан фонд и да из тог фонда дотирају пензије. За пензионере је најважније да су пензије редовне и сигурне, да прате раст зарада и омогућавају миран живот.     

        Е. Марјанов

 

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести