Пореске измене: Уводи се „бела листа” најплатиша

НОВИ САД: У Србији би ускоро требало да дође до измена Закона о пореском поступку и пореској администрацији. Новине које су превиђене донеће штошта ново за обвезнике.
novac porez dug
Фото: pixabay.com

За прекршиоце су предвиђене оштрије казне. Ту су још и увођење, поред „црне листе” пореских дужника, и „беле” за најревносније платише.

За најсиромашније је превиђена одгода плаћања, а порезници ће бити обавезни да обвезницима који нису платили порез пошаљу подсетник пре званичне опомене. Новац за неплаћен порез моћи ће да се скине с рачуна у банци. Осим тога, биће уведен јединствени информациони систем.

Познато је да Пореска управа објављује на својој интернет страници „црну листу” највећих дужника. Сада се предвиђа увођење „беле листе” која би приказивала имена највећих и најуреднијих обвезника. Ту ће бити компаније које су у претходној години уплатиле порез више од 20 милиона динара и предузетници код којих је та сума прешла пет милиона.

Наплата пореза би након измена поменутог закона требало да буде ефикаснија. Суму која се дугује порезници ће моћи да скину с текућих или штедних рачуна грађана. По нашим прописима, банке су дужне да податке с рачуна доставе државним органима попут МУП-а, судова, Тужилаштва, Управе за спречавање прања новца, а на њихов захтев, тако да порезници неће имати тешкоћа да дођу до новца.

За обвезнике који нису у могућности да измире дуговања јер би за њих то представљало велико оптерећење предвиђене су олакшице. Због тешке економске ситуације биће омогућена одгода у року до 12 месеци. О томе колико је оптерећење непримерено одлучиваће порезници.

Попуст добијају и редовне платише. За све обвезнике који редовно испуњавају обавезе и имају мали износ дуговања порезници ће пре званичне опомене послати подсетник за измирење обавезе. Та информација биће послата обичном или електронском поштом, односно СМС поруком.


Порезници добијају лиценцу

Додатно образовање чека и порезнике. Мораће да имају лиценцу да би могли да обављају контроле. План, програм и друге услове за стицање лиценце одредиће Министарство финансија. Оно то треба да уради у року од годину од тренутка ступања на снагу измена Закона.

Значи, датум зависи од пролазног времена у Скупштини, односно времена усвајања поменутих измена.


Борба против сиве екномије биће обухваћена и тим прописом. Онима којима је једном већ откривена нерегистрована делатност па прекршај понове, биће поштрене санкције. Порезници ће имати право да повратницима одузму робу и опрему.

Обвезницима који су пријављени и приликом контроле им се утврде неправилности у раду, први пут ће се изрећи мера забране рада од 15 дана. Наредни пут забрана ће бити оштрија – до 90 дана. Ко погреши и трећи пут, може очекивати забрану рада до године.

Јединствени информациони систем треба да проради до 1. јануара 2020. године. У њему треба да буду сви подаци везани за порез на имовину као и подаци о наплати. Услове за рад обезбедиће орган надлежан за Е-управу.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести