За скијање породици треба најмање 54.000 динара

НОВИ САД: Зимска сеозна почела је у скијалиштима Србије и трајаће све до краја марта наредне године. У току је зимски школски распуст, а пред нама су и Нова година и Божић па породице с децом знају да управо овај период искористе за одлазак на зимски одмор.
skijanje pixabay.
Фото: pixabay.com

Колико се тренутно гостију, домаћих и страних, одмара на планинама  у туристичким агенцијама не могу са сигурношђу да наведу, али напомињу да продаја аранжмана иде солидно, у некима кажу да су баш задовољни, па рачунајући и једне и друге, може се закључити да је продата најмање половина од закупљеног смештаја.

Доброј продаји зимских аранжмана, кажу, иде у прилог и то што су домаћи гости почели да мењају навике. Све до пре неколико година најчешће су се тражила летовања, али су сада зимовања узела примат јер се и у зимској сезони може уграбити добар попуст и уштедети.

У новосадској агенцији „Танго травел” наглашавају да њихово искуство из ове сезоне показује да је тражња зимовања нијансу повећана.

Траже се највише ски-центар Копаоник, затим Златибор, Дивчибаре, Стара планина, али је Копаоник убедљиво најпривлачнији туристима, како домаћим, тако и иностраним, првенствено због уређених скијашких стаза које нуди свим категоријама скијаша, од оних који тек стају на скије до оних који су тај спорт усавршили, каже Саша Косанић из „Танго травела”. Како додаје, апартмански смештај за две особе у јануару на Копаонику је око 350 евра за седам ноћења, без хране.

То су „ЈАТ апартмани” који се лепо продају због локације и близине ски-стазе. За четворочлану породицу најповољнији аражман током јануара износи 53.260 динара за седам ноћења без хране, али се три оброка могу накнадно платити у неком од хотела и коштају 3.000 динара по особи дневно. Деца од две до десет година имају попуст, и за њих су три оборка упола јефтинија од те цене. На крају сезоне исти аранжман кошта 44.340 динара. Тим ценама треба додати и ски-пас, који, у зависности од термина зимовања, кошта у распону од 84 евра за шест дана до 140, наводи наш саговорник.

На Старој планини, која последњих година постаје све интересантнија туристима, боравак за две особе у хотелском смештају, који подразумева седам нођења, три оброка и две ужине, кошта 60.000 динара.

Наши туристи, осим домаћих планина, воле да осете чари зиме и у скијлаштима других земља. У агенцијама кажу да ове зиме код домаћих гостију влада највеће интересовање за Бугарском. Разлог томе је клима, због које сезона скијања може изузетно дуго трајати – у неким местима чак до маја – али и убрзани развој бугарских скијашких центара.

Мада за многе није иностранство, без пасоша се не може стићи до олимпијске Јахорине у Републици Српској.


Гости из Хрватске, Словеније

У Удружењу туристичких агенција Србије не располажу подацима о томе колико туриста током зимске сезоне посети домаће ски-центре, али истичу да, осим домаћих, наше планине походе и страни, првенствено из окружења, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Мађарске, Аустрије, али и из Немачке па чак и Америке.

Странци се код нас не задражавају мање од седам ноћи и умеју да уживају у чарима зимског угоститељства, тако да  оставе и већу количину пара.


Туристичка агенција „Јахорина инфо” специјализована је за продају аранжмана на тој планини и наводи да су цене ове зиме пет до десет одсто веће у односу на прошлу годину. У зависности од термина, категорије смештаја и врсте услуге, ноћење може стајати од десет до сто евра по особи.

Просечно на тој планини прошле зиме гости из Србије провели су по шест ноћи, каже Бранка Обућина из те агениције.

Скијалишта на Јахорини су, додаје, од прошле сезоне одлично уређена.

Сваке године се уводе новине. Ове је направљена нова плава стаза „Новак Ђоковић”, гондола „Емир Кустурица”, цела стаза Пољице осветљена је за ноћно скијање, постављени су нови топови за оснежавање, обезбеђена су нова паркинг-места, каже Бранка Обућина.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести