Због кућних дочека пазар алкохола већи за четвртину

И ове године су 30. и 31. децембар били најударнији дани за куповину прехрамбене робе, а оно што се разликовало у односу на раније године је да су се више куповала алкохолна пића.
flase alkohol pixabay.com
Фото: pixabay.com

Према подацим Привредне коморе Србије 25 до 40 одсто се више куповао алкохол, а секретар Удружења за трговину ПКС Жарко Малиновић објашњава то тиме што се 2021. углавном чекала код куће, односно много више него ранијих година.

Више се куповало и паковано месо и још двадесетак намирница, али се зато, рецимо, брашно куповало мање него раније, што Малиновић објашњава тиме да су вероватно људи правили залихе на почетку пандемије.

Малиновић за Танјуг каже и да се уочи празника више куповало у малопродајним објектима, док је претходних месеци примећен пораст онлине куповине намирница.

Више се куповало паковано месо и још двадесетак намирница

„Разлоге за то треба пре свега тражити у две ствари. Једна је што је одређене врсте роба тешко изабрати путем онлајн трговине, а друга се тиче наших капацитета за доставу, који су прилично ограничени и представљају изазове са којима ћемо се носити у овој и следећим годинама“, казао је Малиновић.

Каже и да се захваљујући иницијативи ПКС да се у другој половини децембра ублаже мере за рад трговина, делом стабилизовао промет и у другим, непрехрамбеним сегментима трговине.


Годишња инфлација 1,6 одсто

Инфлација у Србији је у 2020. износила 1,6 посто у односу на претходну годину, објавио је јуче Републички завод за статистику.

Потрошачке цене су у децембру прошле године порасле за 0,1 одсто у односу на новембар, док су у поређењу са истим месецом 2019. повећане за 1,3 процента.

Према подацима званичне статистике, у децембру су поскупели на месечном нивоу комуникације за 1,1 посто, здравство за 0,4, транспорт и намештај, покућство и текуће одржавање стана за по 0,3 процента, и алкохолна пића и дуван за 0,1 одсто.

Истовремено, у последњем месецу минуле године пале су цене одеће и обуће за 0,5 посто, а појефтинили су и храна и безалкохолна пића за 0,2 процента у односу на новембар.

Цене осталих производа и услуга нису се битније мењале.


Тај период је за њих најважнији, јер је децембар месец када остварују највећи промет.

Тако, рецимо, када се говори о играчкама, више од 30 одсто укупног годишњег промета се постигне управо у децембру.

“Пошто се близу14 милијради динара промета у продаји беле технике, играчака, одеће, обуће оствари у другој половини децембра, инсистирали смо да се уз поштовање епидемиолошких мера релаксира радно време. Тиме смо успели да избегнемо гужве у радњама али и губитке у непрехрамбеном делу трговине”, наводи Малиновић.

Укупне податке о промету Комора ће имати крајем месеца, али према ономе што се до сада зна, процене су да неће бити значајнијег пада и да су за последња два последња викенда у 2020. остварени промети приближни онима из претходне године.

Д. Малђеновић

 

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести