Орбовић: Повећање пристојно, води ка бољој перспективи

Председник Самосталног синдиката Србије Љубисав Орбовић изјавио је данас да је најављено повећање плата пристојно и да говори о политици која води ка бољој

перспективи у наредном периоду.
''Реално гледано само повећање, када се преведе на плате, од пар хиљада није превелико, али је битно и значајно да већ две године имамо повећање плата'', рекао је Орбовић Танјугу.

Оцењујући да плате више нису замрзнуте и да почињу да се крећу, он је истакао да се нада да ћемо и у наредном периоду, сваке године имати одређени раст што је, како каже, врло значајно у овом моменту.
 ''Ово је значајно и можда је повећање чак у неким сегментима веће него што се очекивало на пример када је у питању образовање'', рекао је Орбовић додајући да су за разлику од прошле године поједине делатности попут културе ушле у повећање зарада. 

Он је истакао и да би више волео да су синдикати преговарали са владом него што је то влада учинила са ММФ-ом, додајући да је ипак добијено повећање можда чак и нешто веће него што се очекивало у овом моменту.
Орбовић је, међутим, приметио да се не зна шта је са другим делатностима.
''Премијер данас није говорио шта је са јавним предузећима, комуналним предузећима, да ли су и они укључени у ова повећања'', напоменуио је Орбовић.

Наводећи да је проблем што су зараде у Србији доста ниске, он је подсетио да је минимална зарада повећана за скоро осам одсто.
Говорећи о повећању пензија, он је истакао повећање од око 1, 7 одсто ''доста ниско'', али да је очито да у Србији има велики број пензионера и да привреда, у овом моменту, то не може да издржи подсећајући да је овом приликом најављена једнократна помоћ.

 Премијер Александар Вучић најавио је данас да ће плате у јавном сектору бити повећане између пет и седам одсто, а пензионери могу за коју недељу да рачунају на једнократну помоћ у висини од 5.000 динара, а од 1. јануара и на повећање пензија.  

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести