Почели радови на још три деонице железничког Коридора 10

На железничком Коридору 10 данас су почели радови на реконструкцији и модернизацији три деонице у дужини од 46 километара,

који се финансирају средствима руског кредита и за годину дана брзина возова биће подигнута са садашњих 40-50 километара на 100 километара на сат.
Реч је о деоницама између Ниша и Прешева укупне дужине нешто више од 46 километара и то Винарци-Ђорђево (15 км), Врањска Бања - Ристовац (17,7 км) и Бујановац - Букаревац (13,7 км), а вредност радова је око 26,4 милиона долара.
Почетак радова обележен је у железничкој станици Ристовац.

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица рекао је да је компанија Руских железница РЖД Интернешенал главни извођач радова, а да су као подизвођачи ангажоване само компаније из Србије.
Поледица је подсетио да је укупна вредност радова, коју обухвата руски кредит, 940 милиона долара, од чега 800 милиона евра кредита обезбеђује Русија, а 140 милиона Србија.

Поледица је подсетио да руски кредит обухвата реконструкцију и модернизацију шест деоница на Коридору 10 укупне дужине 112 км на сат.
Он је рекао да би за две недеље могли да почну и  радови на обнови барске пруге на деоници Ресник - Ваљево, што се такође финансира руским кредитом.
Како је рекао, та пруга у дужини од 43 км ће се радити у две фазе - на јесен ће почети радови на тунелима и мостовима пошто је за тај део завршена пројектна документација, док ће се траса пруге радити наредне године.

Руски кредит обухвата и радове на прузи Београд - Панчево, као и испоруку 27 нових дизел моторних возова које је Србија купила за 100 милиона долара из руског кредита, а Поледица је додао да је Србији већ испоручено 10  возова.
Вршилац дужности генералног директора предузећа Инфраструктура железнице Србије Душан Гарибовић рекао је да се Србија налази на европској железничкој мрежи и да спаја север и југ и исток и запад, те подсетио да ће  у наредном периоду укупно бити реконструисано и модернизовано 270 километара пруга.

Гарибовић је пожело извођачима успешан рад прецизирајући да је годину дана рок за те три деонице на југу Србије.
"Хоћемо да Србија поново повезује исток и запад  и свер и југ", поручио је Гарибовић.
Први заменик директора руске компаније РЖД Интернешнал Мансурбек Султанов је рекао да ће та компанија са подизвођачима у року од 36 сати демонтирати стару пругу и постављати нову, у дужини од једног километра.

Султанов је казао да су приведени крају и радови на прузи Београд - Панчево која је обухватила реконструкцију и изградњу другог колосека и да је данас на тој деоници комисија за пријем радова.
Он је нагласио да су радови завршени пола године пре уговореног рока и да ће та деоница бити ускоро пуштена у саобраћај.
Султованов је подсетио да су завршени радови на три деонице на северу Коридора 10 у Србији: Рума - Голубинци и Сопот Космајски - Ковачевац, које су пуштене у саобраћај и додао да ће ускоро бити пуштена и трећа деоница Мала Крсна - Велика Плана.

Он је додао да ће се возови на тих шест деоница кретати брзинама од 100 до 120 км на сат.
Султанов је рекао да РЖД реконструише и школе у близини пруга које ради, да су већ две школе обновљене - у Панчеву и Голубинцима, као и да ће бити обновљена у нарендом периоду и једна школа у Врању.
Пројекте за реконструкцију и модернизацију свих пруга које ће бити обухваћене руским кредитом је урадио Саобраћајни институт ЦИП.
      Ти пројекти су урађени по највишим стандардим који се примењују за изградњу пруга.

Радови на три деонице на југу Србије се неће изводити од јуна до септембра због путничких возова.
На тим деоницама тренутно саобраћаја само теретни саобраћај у периодима када се не изводе радови.
На реализацији посла као подизвођачи биће ангажоване и компаније ЗГОП Нови Сад,  Енергопројект нискоградња и МБА Ратко Митровић из Београда, саопштиле су Железнице Србије.

Припреми радови на реконструкцији и модернизацији три деонице на железничком Коридору 10 на југу земље почели су 18. априла, због чега је измењена организација саобраћаја возова на прузи Ниш - Прешево.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести