Почели радови на Златиборској гондоли

БЕОГРАД: На Златибору су данас и звачно почели радови на изградњи "Златиборске гондоле", саопштило је ЈП ''''Голд гондола Златибор".
dovoz kabina 2.jpg
Фото: goldgondola.rs

У присуству извођача радова и надзорног органа, на врху Торника, званично је отворен грађевински дневник, градилиште на пројекту "Гондола Златибор" и почели су земљани радови и измештање оптичког кабла на делу трасе на којој је инвеститор општина Чајетина припремила терен.

То јавно предузеће је посебно захвалило предузећу "Телеком Србија" које је, заједно са општином, уложило велики труд да се измештање оптичког кабла обави без штете за кориснике.

Радове које изводи конзорцијум извођача на челу са ужичким предузећем Јединство надгледаће стручњаци из француске компаније Помагалски, који су и прошле недеље били на Златибору.

Како кажу наводе из "Јединства", земљани радови потрајаће десетак дана, док се армирање и бетонирање очекује за две недеље.

"Према уговору, обавеза компаније Пома која је испоручилац опреме за гондолу је да прати градњу до њеног завршетка и да присуствују уградњи сваког дела те опреме, тако да ће они поново доћи половином септембра када буде почело бетонирање, каже директорка "Голд гондоле" Бојана Божанић.

Она је додала да је у завршници и израда техничке документације којом ће општина Чајетина од Министарства грађевинарства затражити и грађевинске дозволе за радове на остатку трасе односно на почетној станици на Обудојевици на Златибору и на међустаници код Рибничког језера.

"До краја године очекујемо да добијемо грађевинске дозволе за преостале четири фазе, с обзиром на то да је решавање имовинско-правних односа у завршној фази", навела је Божанић која је са представницима општине Чајетина обишла радове на терену.

Она је извођачу радова пожелела срећу и успех, са жељом да се са радовима убрзо настави и на осталим деоницама.

Обележавање почетка првих бетонских радова на траси будуће гондоле заказано је за 21. септембар на Торнику.

Тада ће бити одржана велика народна светковина и забава за све људе добре воље како би сви заједно што лепше обележили овај историјски тренутак, прве велике победе у подухвату изградње најдуже панорамске гондоле на свету, додала је Божанић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести