Почело трговање државним обвезницама на Београдској берзи

На Београдској берзи данас је почело историјско трговање државним обезницама, у које су укључене 64 емисије тих дугорочних хартија од вредности, које ће моћи да купују и продају и мали инвеститори,

 односно грађани, изјавио је директор Берзе, Синиша Крнета.У трговање је укључено 40 емисија државних обвезница номинованих у динарима и 24 емисије обвезница различитог рока доспећа номинованих у еврима, објаснио је Крнета на конференцији за новинаре.

Предност трговања државним обвезницама је та што власник не мора да чека, на пример, рок доспећа 2020. године, већ њеном продајом на Берзи може да дође до готовине пре тог рока, објаснио је он, и указао да ће се трговањем тим хартијама први пут добити вредновање државног дуга.Инвеститорима је омогућено да на регулисаном тжишту уз посредовање чланова берзе (брокера или овлашћених банака) купују или продају државне обвезнице, навео је Крнета и додао да је минимална вредност обвезница којом ће се трговати на берзи 10.000 динара, или 1.000 евра.

Зарада остварена на државним обвезницама на Берзи, како је напоменуо, не улази у основицу за опорезивање прихода на профит."Први ефекат је већ постигнут, јер је скренута пажња свима на тржишту, од оних који имају велики капитал, до оних који имају мали приход, посебно грађани", рекао је Крнета, указујући да је малим инвеститорима дата могућност да свој вишак новца пласирају на Берзи уместо у штедњу у банкама, где су данас историјски ниске камате на депозите.

Првих пар дана не очекују се спектакуларни ефекти, али после дуго времена чланови Берзе, односно брокери кажу да "телефони поново звоне", пренео је Крнета.Директор Београдске берзе је подсетио на нови распоред трговања на том тржишту, који се спроводи од 2. новембра, и то сваког радног дана од 9.30 до 14 часова, што је проширење од 1,5 сата у континуираном трговању.

Према његовим речима, то је урађено да би се поспешило трговање, које је већ на ову меру реаговало повећање обима трговања за15 одсто. Један од разлога за такву одлуку је и јачање конкурентности Београдске берзе, казао је он.Крнета је најавио и 14. Међународну конференцију Београдске берзе, 19. новембра у Београду, и у оквиру ње Инвеститорску конференцију, која је значајна у регионалним оквирима и за привлачеје потенцијалних инвеститора.

На скупу ће учесвовати представници Светске банке, Фискалног савета и бројни економски експерти, а специјални гости биће представници Варшавске берзе, који ће на предавању објаснити какву је улогу имала њихова берза у светској економској кризи 2009. и спашавању националне економије од рецесије.
Биће организован и панел о новој берзи електричне енергије, најавио је директор Београдске берзе.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести