Почетницима у бизнису у првој години избрисати порезе

Почетнике у пословању неопходно је ослободити плаћања пореских обавеза у првој години да бисмо подстакли младе и незапослене да бизнис воде у легалним токовима, смањили незапосленост и сиву економију и стимулисали предузетништво у Србији, оцена је Анализе пореског и непореског оптерећења почетника у пословању, коју је реализовао НАЛЕД у сарадњи с Факултетом политичких наука из Београда, а уз подршку Немачке развојне сарадње.
1
Фото: Dnevnik.rs

Анализа нуди модел изузећа од плаћања пореза на добит и пореза и доприноса на зараде, односно паушалног пореза, у трајању од годину за предузетничке радње и микрофирме. Намењен је младима који су у последњих шест месеци завршили средњу школу или факултет, као и лицима која су дуже од шест месеци на евиденцији НСЗ-а. Здравствено осигурање за њих и њихове раднике било би покривено из буyета док би могли сами да уплаћују доприносе за пензионо и незапосленост.


Већ се примењује у Ирској, Сингапуру....

Анализа пореског и непореског оптерећења почетника у пословању креирана је као основа за увођење подстицаја и показује да би процењени трошкови за државни буyет износили између 1,4 и 1,9 милијарду динара. Да би пореско ослобођење било најбољи вид подршке оцењено је и на основу података да чак 62 одсто привредника у Србији истиче порез и доприносе на зараде као највеће оптерећење пословања, али и на основу међународних искустава јер сличан модел примењују земље попут Индије, Кине, Ирске и Сингапура и бележе повећање броја старт-ап фирми и инвестиција.                              


“Применом те мере омогућили бисмо да већ следеће године готово 8.000 нових предузетника допринесе економском развоју Србије, а да за то потрошимо осам пута мање новца него што се сада издваја за програме подршке, казао је председник НАЛЕД-овог Савеза за фер конкуренцију Горан Питић на јучерашњем представљању Анализе. – Подстицаје за почетнике видимо као једну од три приоритетне мере Националног програма за сузбијање сиве економије.”

145.000 до готово 400.000 динара пореске обавезе годишње

Истраживање на примерима фризерског салона и ИТ фирме показало је да је за оснивање предузетничке радње потребно једнократно издвојити од 4.610 до чак 31.610 динара, а за покретање друштва с ограниченом одговорношћу између 10.370 и 57.370 динара. Следи месечно плаћање пореских обавеза, које у случају предузетника на годишњем нивоу иду од 145.000 до готово 400.000 динара, док су за ДОО нешто мање од 180.000 динара.

4.610 до чак 31.610 динара за оснивање

Кроз подстицаје почетницима се олакшава почетак пословања јер је тешко очекивати да почну да плаћају значајне обавезе иако у почетној фази немају приходе. НАЛЕД посебан акценат ставља на стимулисање младих код којих стопа незапослености премашује 30 одсто и готово три пута је већа од опште (13 одсто). Уз то, свега 7,8 процената младих има статус послодавца или раде у породичним фирмама.

Д. Урошевић        

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести