Пошто је нови почетак: Бизнис са сапуном 500 евра, а с таркетом 6.000

НОВИ САД: При започињању бизниса у Србији највећи проблем и недоумица јесу страх од непознатог и преузимање ризика. Да би се управо ти највећи проблеми за покретање сопственог бизниса превазишли, Српска асоцијација менаџера, „DNA Communications”, уз подршку УСАИД-а спровели су пројекат „Шанса за нови почетак”, у оквиру којег су едуковали будуће предузетнике.
sapuni
Фото: Dnevnik (arhiva)

Извршна директорка Српске асоцијације менаџера Јелена Булатовић објашњава да је намера била да се пружи подршка, пре свега радницима који су током процеса реструктурирања и стечаја предузећа изгубили посао и добили отпремнине.

Уз то, на сајту „Novipocetak.rs” представљено је око 150 различитих делатности, груписаних у четири области: трговина, производња, пољопривреда и услуге.

Све је то на једном месту. За одређене делатности довољно је улагање од 300 до 400 евра, док је за неке потребно и више од 10.000, и ту се будући предузетници обично удружују, објаснила је Јелена Булатовић.

Како је даље казала, важно је што у Србији не постоји само интересовање за приватни рад у области трговине и услуга већ су многи заинтересовани и за производњу или пољопривреду.


И половна одећа

Све су популарније продавнице половне одеће, а минимална улагања за њихово отварање износе око 4.000 евра и брзо почињу да се враћају.

Потребно је обезбедити пословни простор, половна роба може се наћи од домаћих произвођача – оштећена роба или роба с грешком, или увозника – углавном на одложено плаћање или комисиону продају с одјавом, и фискална каса.

Региструје се као предузетничка радња, препоручљиво је искуство у трговини, али ни то не мора, а роба се продаје грађанима из непосредног окружења.


На поменутом сајту могу се наћи и подаци да је, рецимо, за производњу сапуна од етеричних уља потребно 500 евра, за производњу торти и колача око 5.000, а за производњу украса за торте 2.800.

Уколико неко хоће да се бави прозводњом ракије, мора да издвоји чак 17.200 евра, јер је то сада строго контролисана производња која захтева много дозвола и плаћања разноразних такси.

У Бази шанси налази се и предлог за чишћење и одржавање „таркет” подних облога, за шта је потребно минимално почетно улагање од око 6.000 евра, уз напомену да се с отпочињањем делатности новац одмах почиње да враћа.

Потенцијални корисници су грађани и фирме у окружењу, региструје се као предузетничка радња, за покретање бизниса потребно је возило – мањи комби, машине за прање под притиском, алати и хемијска средства.

За покретање зидарских радова је потребан само основни алат: либела, чекић, висак, метар, фангле, мердевине и возило, као и атестирана монтажна скела, по потреби мешталица за бетон. Почетна улагања су 4.500 евра и одмах с почетком рада се враћају. Потребно је грађевинско зидарско усмерење, а постоји и могућност преквалификације, а курс кошта 300 евра.


Успех је у властитим рукама

Они који предлажу и спроводе пројекте сложни су у једном: да се успех не постиже преко ноћи, да је потребан велики труд и улагања и да ће резултати на крају доћи.

Уколико се уз све то још ради с љубављу и оно што се најбоље уме, онда је успех загарантован и може радника без посла претворити у доброг предузетника.


За отварање вулканизерске радње треба простор од око 70 квадрата под надстрешницом, машина за балансирање и центрирање точкова, машина за демонтирање, компресор, компресорски пиштољ, каде за проверу гума, пресе за лепљење флекица, машина за брушење, пнеуматска дизалица, ручна и бар две радне површине и фискална каса, што значи почетно улагање од око 4.000 евра.

Региструје се као предузетничка радња, потребно је искуство у области ауто-услуга, али је довољна и основна обука, односно крус у разрађеној вулканизерској радњи.

За производњу радне одеће треба обезбедити равноштепајућу машину, ендларицу, кројачки сто, катер, термопресу, индустријску пеглу и ситан алат, и за то на почетку уложити око 4.500 евра. Регистује се као правно лице, а продаје се грађанима и фирмама. За производњу кошница треба комбинована столарска машина с пет операција и ручни алат за обраду дрвета.

За то је потребно око 2.500 евра, региструје се као правно лице, а готови производи продају се фирмама и грађанима.

Људи се могу бавити и производњом јабуковог сирћета, за шта је потребно улагање од око 9.000 евра за куповину машине за прање воћа, млина за воће, инокс посуђа, филтер-пумпе, пунилица, етикетирке и затварачице. Региструје се као правно лице, а производи се продају грађанима и фирмама.

Могу се определити и за израду дрвене амбалаже, где су минимална почетна улагања око 6.000 евра.

За покретање тог бизниса потребан је простор од око 35 квадрата и комбинована машина с више операција за израду елемената за дрвену амбалажу.

Региструје се као предузетничка радња, препоручљиво је постојање претходног професионалног искуства и завршен столарски занат. Тај посао може се обављати током читаве године.

Љ. Малешевић
 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести