Ал Дахра свима исплатила 450 евра по години стажа

Компанија „Ал Дахра Србија”, која је крајем прошле године постала власник дела некадашњег ПКБ-а, исплатила је свим запосленима у том предузећу 450 евра по години стажа.
poljoprivreda bakic.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

– У наредном периоду биће покренута иницијатива везана за преговоре о колективном уговору – каже за Тањуг председник Самосталног синдиката „Ал Дахре Србија” Милисав Ђорђевић. – Свим запосленима исплаћене су отпремнине од 450 евра по години стажа и сви смо запослени на одређено време уговорима у трајању од пет месеци. Нажалост, запошљавање на одређено је унело неизвесност међу запослене. Ипак, испуњени су сви начелни договори постигнути пред приватизацију.

На питање Тањуга да ли су радницима плате редовне и да ли су на истом нивоу као пре приватизације, Ђорђевић каже да су плате које исплаћује „Ал Дахра” умањене само за износ минулог рада јер, каже, законског основа да тај износ исплаћује нови послодавац – нема.

Он наводи да је нови послодавац испоштовао све начелне договоре приликом приватизације, и најављује да ће по завршетку процеса потврђивања репрезентативности синдиката покренути иницијативу за преговоре о колективном уговору.


„Алекса Шантић” иде на парче

На аукције Агенције за лиценцирање стечајних управника продато је пет од осам имовинских целина АД „Алекса Шантић” у стечају, из истоименог места, укупне вредности 122.000 евра.

Углавном све продајне целине продате су по почетној цени. Највреднију куповину обавило је предузеће „Гедра” из Београда: за куповину трактора „yон дир 5510”, односно 6630 из 2011. и 2012. године, плуг и превртач за сено истог произвођача издвојио је 5,97 милиона динара или око 50.000 евра.

Иначе, имовина предузећа „Алекса Шантић”, коју чини пољопривредно земљиште с пратећим објектима, продата је раније на јавном надметању „Агрисеру” из Београда, иза којег стоји „Фереро”, који се обавезао да ће засадити лешнике на око 700 хектара, склопити уговор с кооперантима и запослити 50 радника. Обавезао се и на то да ће инвестирати још око 6,6 милиона евра.


„Ал Дахра” је крајем прошле године постала власник дела некадашњег ПКБ-а за 105 милиона евра.

ПКБ је 14. децембра прошле године платио Граду Београду целокупан основни дуг на име пореза на имовину од 719.525.041,34 динара, који годинама није плаћан. Град Београд је 4. јануара с компанијом ПКБ потписао споразум о одлагању плаћања преосталог дуга од 198.920.081,16 динара, који се односи на неплаћене камате.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести