Аргентински фармери иду у штрајк јер нема дизела и ђубрива

БУЕНОС АЈРЕС: Главна аргентинска пољопривредна удружења најавила су данас трговински штрајк за две недеље у настојању да изврше притисак на владу да учини више јер кључни пољопривредни сектор у тој земљи трпи акутну несташицу дизела и ђубрива.
argentinska zastava Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Према званичницима из аграрног сектора и саопштењу асоцијације Меса де Енласа, која укључује четири главна пољопривредна удружења у земљи, фармери ће 13. јула обуставити извоз пољопривредних производа на 24 сата широм земље, преноси Ројтерс.

Протести возача камиона широм Аргентине изазвали су хаос у саобраћају и довели до нарастања незадовољства због несташице дизела и поскупљења тог моторног горива које користи пољопривредни сектор, и то у време када најважнији пољопривредни усев, кукуруз, треба да се транспортује до великих лука.

Ова јужноамеричка земља је други највећи светски извозник кукуруза, први извозник рафинисаног сојиног уља и сачме и велики добављач пшенице и говедине.

„Обезбеђење дизела и ђубрива је ургентно да би се избегла потпуна парализа“, наводи се у саопштењу, у којем се такође траже мање „штетне“ државне интервенције, макроекономска стабилност и мања државна потрошња.

Влада левичарског председника Алберта Фернандеса недавно је предузела неке кораке да повећа домаће снабдевање дизелом. Раније овог месеца, Министарство енергетике је повећало ниво потребног садржаја биодизела у дизел мешавинама у покушају да реши мањак тог моторног горива.

Николас Пино, шеф аргентинског Руралног друштва, нагласио је да штрајк 13. јула неће утицати на обичне возаче, за разлику од недавних протеста возача камиона који су изазвали велике поремећаје на аутопутевима.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести